Европейската прокуратура в София (България) е извършила вчера претърсвания на

...
Европейската прокуратура в София (България) е извършила вчера претърсвания на
Коментари Харесай

Кьовеши разследва източване на 5 милиона лева от жп проекти у нас

Европейската прокуратура в София (България) е направила през вчерашния ден претърсвания на голям брой места в границите на следствие на два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от Европейски Съюз, оповестяват хората на Лаура Кьовеши у нас, написа.

Повече от 100 полицейски чиновници и сътрудници от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) участваха в претърсванията, осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, прецизират от българския офис на Европрокуратурата.

Разследването е за два плана за рационализация на железопътната инфраструктура. Първият се отнася до сектора сред градовете Костенец и Септември от железопътната линия София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) и е на стойност над 130 млн. евро.

Вторият включва модернизацията на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово - част от втория стадий на рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас - финансиран от Кохезионния фонд в границите на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " на стойност над 111 млн. евро.

Бенефициент и по двата плана е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

Работите по тези две железопътни прави към момента не престават, само че НКЖИ към този момент е направила няколко заплащания към изпълнителите, прецизират от офиса на Европейската прокуратура в София.

Оттам прецизират, че следствието е разкрило обстоятелства, които биха могли да съставляват закононарушения, в това число корист със средства на Европейски Съюз и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро (5 млн. лева.) от лица с престъпни досиета.

По време на вчерашните претърсвания, осъществени в домовете на обвинените и в пространствата на разследваните сдружения, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани държавни чиновници от Националната компания " Железопътна инфраструктура " по отношение на изплащането на средства от Европейски Съюз.

Разследването продължава, с цел да се открият естеството и обсегът на хипотетичните незаконни действия.

Само преди два дни Европейската прокуратура в България разгласи ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Той е разследван по дело за измами със дотации за повишение на енергийната успеваемост на обществени жилища в общината. По-късно той бе пуснат на независимост против парична гаранция, а алената партия се разгласи напълно в негова отбрана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР