Европейската прокуратура в София (България) е извършила вчера претърсвания на

...
Европейската прокуратура в София (България) е извършила вчера претърсвания на
Коментари Харесай

Двама арестувани след разследване на Кьовеши за източване на 5 милиона лева от жп проекти у нас

Европейската прокуратура в София (България) е направила през вчерашния ден претърсвания на голям брой места в границите на следствие на два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро, финансирани от Европейски Съюз, оповестяват хората на Лаура Кьовеши у нас, представени от.

Повече от 100 полицейски чиновници и сътрудници от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) участваха в претърсванията, осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, прецизират от българския офис на Европрокуратурата.

Разследването е задва плана за рационализация на железопътната инфраструктура. Първият се отнася до сектора сред градовете Костенец и Септември от железопътната линия София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA)и е на стойност над 130 млн. евро.

Вторият включва модернизацията на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово - част от втория стадий на рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас - финансиран от Кохезионния фонд в границите на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " на стойност над 111 млн. евро.

Бенефициент и по двата плана е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителствоса предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

Работите по тези две железопътни прави към момента не престават, ноНКЖИ към този момент е направила няколко заплащания към изпълнителите, прецизират от офиса на Европейската прокуратура в София.

Оттам прецизират, че следствието е разкрило обстоятелства, които биха могли да съставляват закононарушения, в това число корист със средства на Европейски Съюз ипране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтеглянето на парични суми в размер на повече от 2,5 млн. евро (5 млн. лева.) от лица с престъпни досиета.

По време на вчерашните претърсвания, осъществени в домовете на обвинените и в пространствата на разследваните сдружения, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани държавни чиновници от Националната компания " Железопътна инфраструктура " по отношение на изплащането на средства от Европейски Съюз.

Разследването продължава, с цел да се открият естеството и обсегът на хипотетичните незаконни действия.

Само преди два дниЕвропейската прокуратура в България разгласи ареста на кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Той е разследван по дело за измами със дотации за повишение на енергийната успеваемост на обществени жилища в общината. По-късно той бе пуснат на независимост против парична гаранция, а алената партия се разгласи напълно в негова отбрана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР