Европейската прокуратура съобщи във вторник, че е извършила обиски по

...
Европейската прокуратура съобщи във вторник, че е извършила обиски по
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва строителни фирми

Европейската прокуратура заяви във вторник, че е направила обиски по следствие за допустима корист с евросредства по план за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Новината идва на фона на няколко следствия, които европрокуратурата стартира в България по-рано тази година. Те включват следствие на злоупотреби и пране на пари по жп планове за над 241 млн. евро, както и измами за милиони евро, свързани с нездравословни излъчвания в България.

Претърсванията са осъществени на голям брой места в България по-рано през ноември, в това число в обекти на компании, участващи в строителството, както и в административни офиси на община Бойчиновци. Иззети са голям брой документи и са разпитани очевидци, се показва в известието.

Според следствието на 9 юли 2019 година община Бойчиновци е сключила контракт за финансова помощ с Държавен фонд " Земеделие ", обвързван с осъществяването на план на стойност 2,6 млн. евро по програмата на Европейския съюз (ЕС) за развиване на селските региони.

В контракта е посочено, че срокът за асимилиране на средствата и за подаване на настояването за дефинитивно заплащане е 36 месеца от датата на подписването. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, само че до момента няма данни контрактуваните действия да са изпълнени, нито планът да е завършен.

Разследването се прави с поддръжката на Главна дирекция " Национална полиция ".

По-рано през годината европейската прокуратура заяви още, че проверява скица за търговия с първокласни коли в България и Франция, а през 2022 стартира разследван е за " систематична корупция " на " висши обществени чиновници " в България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР