Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим

...
Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Европейската прокуратура не е задгранична инситуция, ние желаеме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това сподели в България основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши. "Ние имаме обвързване на сътрудничим и да сме в непрекъснат контакт с националната прокуратура. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим ", съобщи Кьовеши.

Лаура Кьовеши: Очаквам да бъде интензивен прехвърлянето на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура.

Получаваме сигнали от частни страни, от жители, Неправителствени организации от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат оценени и в случай че е налице задоволително информация, ще проведем следствие. Когато споделям ние ще проведем, имам поради европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, само че са открити във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши. Тук съм да се срещна с четиримата делегирани прокурори, с цел да видя дали имат потребност от поддръжка. Тук липсват шестима прокурори, които би трябвало да се назначат, би трябвало да се дефинират и следователите и проверяващите чиновници.

Очаквам трансфер на всички настоящи каузи и следствия, който ще бъде интензивен, а и скоро изпълнен и приключен. Като основен европейски прокурор се веселя да разглася, че идната сряда се открива процедура по асортимент на нужните чиновници, сподели още Кьовеши. Ще проверяваме закононарушения, които засягат бюджета на Европейски Съюз, в това число разнообразни измами, трансгранични Данък добавена стойност измами, злоупотреби с финансови средства на Европейски Съюз, пране на пари и проведена престъпност. Ние като прокурори ще проверяваме без значение тази незаконна активност, добави Кьовеши. Ще работим в режим на 22 разнообразни Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, това е начинание, което до момента не е било проведено. Ако жителите имат сигнали, които са значими за нас, могат да рапортуват на уеб страницата на Европейската прокуратура. Тя служи в полза на европейските жители и сме дом на всички участващи, показани в прокуратурата 22 страни, ние желаеме да работим за вас и да спечелим вашето доверие, сподели още Кьовеши.

Ние можем да проверяваме измами с евросредства в случай че вредите са над 10 млн. евро, можем да проверяваме измами с Данък добавена стойност и в случай че закононарушенията са осъществени на територията на две или повече страни членки, в случай че има ОПГ, проверяваме пране на пари, при положение, че каузи са свързани с закононарушенията, които изброих. Нашата власт е да проверяваме и изправяме пред националните съдилища тези закононарушения, добави Кьовеши.

Получили сме каузи от управляващите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни тъжби имаме от частни страни, само че не мога да разясня съответни следствия, акцентира Кьовеши.

За спряната процедура за избор на шестимата делегирани прокурори от наша страна, Кьовеши сподели, че критериите в процедурата по желание са същите. Мисля, че постигнахме общо съгласие. Критериите се дефинират и надзирават от Европейската прокуратура. Тези прокурори би трябвало да са изцяло самостоятелни, да имат прокурорски опит в следствие на финансови закононарушения, корупция, пране на пари, финансови измами с Данък добавена стойност. Трябва да са опитни в областта на интернационалното съдействие. Тези критерии са правни. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да организира вътрешна процедура и да оцени всички оферти за прокурори, страните членки изпратиха своите оферти за прокурори, само че Европейската прокуратура е тази, която взема решение след процедура дали препоръчаните претенденти извършват критериите, акцентира Кьовеши.

Аз не съм на посещаване, аз съм си у дома, тъй като имаме офис в София, мое обвързване е да наглеждам работата на сътрудниците във всички 22 членуващи страни, изясни още европейският основен прокурор.

Видео:
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР