Европейската прокуратура може да остане без хора в България заради

...
Европейската прокуратура може да остане без хора в България заради
Коментари Харесай

Кьовеши остава без хора в България. Европрокурорите ни искат при Гешев - Темида

Европейската прокуратура може да остане без хора в България поради всеобщото овакантяване на делегирани прокурори и личен състав. До момента двама от деветимата български представители в Европрокуратурата са напуснали, на път е трети, а в деловодството са останали неколцина, съобщи . Причината за всеобщия отлив е нездравословната атмосфера, която царува в българското посланичество, и неналичието на правила за работа.

Първата оставка - на, пристигна в средата на януари. Той ще иде на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Калфин спечели състезанието за висш прокурор предходната година, само че имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура при опазване на мястото му в българската. Мъглява остана повода за отдръпването му.

В края на предходната седмици оставка е подала и Елена Попова. Преди да стане европрокурор, тя бе арбитър в спецсъда, а в този момент отново се връща да работи като съдия.

Европрокурорът Ивайло Илиев пък се пробва да завоюва пост в Агенцията на Европейски Съюз за сътрудничество в региона на наказателното правораздаване (Евроджъст).

По неофициална информация всички останали действащи европейски делегирани прокурори без един са кандидатствали в състезания за
покачване с желание да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

Миналия четвъртък са напуснали и четири от петте деловодителки в българския офис, като преди този момент са подали сигнал до Кьовеши за токсичната конюнктура в институцията. Примера им са последвали и двама от петимата прокурорски помощници. 

Самата Лаура Кьовеши е коментирала пред медията, че оставките са от личен темперамент и няма да бъдат коментирани за момента. Ръководството на Европейската прокуратура " деликатно изследва въпроса " за протичащото се в България.

Годишният отчет за работата на институцията ще бъде оповестен в първите дни на март и ще съдържа оперативни резултати за всички страни, в това число и за България. След това ще има реакция на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР