Европейската прокуратура извършва обиски днес, 31 март 2023 г., в

...
Европейската прокуратура извършва обиски днес, 31 март 2023 г., в
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва корупция и злоупотреба с еврофинансиране при ремонта на жълтите павета

Европейската прокуратура прави обиски през днешния ден, 31 март 2023 година, в София (България) в следствие на допустима корупция и корист със средства на Европейски Съюз за възобновяване на историческия център на града, в това число неговите емблематични улици с жълти павета, оповестиха от.

Обвиненията по това следствие с кодово название „ Пътят на жълтите тухли “ се отнасят до неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на остарелия център на града, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), както и допустима  корупция, с изчислени вреди от най-малко 3 милиона евро.

Европейската прокуратура стартира това следствие „ служебно “ през есента на 2022 година въз основа на известия в медиите. В развой на инспекция от Европейската прокуратура са контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “). Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Беше маркирано също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписа нов контракт с нов реализатор при същите условия. Новият реализатор изиска предплатено заплащане от към 750 000 евро (1,5 млн. лева.) за възобновяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, до момента в който се изследва обстановката.

Поисканата от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза обаче откри, че паветата са неприятно положени и има и напукани павета. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на градската община, биха могли евентуално да генерират спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на EPPO.

Според следствието от изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните претърсвания и издирвателни дейности се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията изземва документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР