Европейската прокуратура извършва днес обиски в София в рамките на

...
Европейската прокуратура извършва днес обиски в София в рамките на
Коментари Харесай

Европейската прокуратура подхвана жълтите павета

Европейската прокуратура прави през днешния ден обиски в София в границите на следствие за допустима корупция и корист с еврофондове при реставрацията на историческия център на града, в това число на популярните жълти павета.

Това се споделя в публикувано известие на институцията.

Разследването е под кодовото име „ Жълт паваж “. Асоциацията евентуално иде от популярната ария „ Сбогом, жълт паваж “ на Елтън Джон.

Твърденията са за злоупотреби с предопределеното за столичната община финансиране за реновиране на остарелия градски център. Дейността се съфинансира от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Има съмнения и за корупция, като хипотетичните вреди са за 3 милиона евро.

Европейската прокуратура е почнала това следствие през есента на 2022 година въз основа на медийни изявления. Обвинението ревизира контракти, подписани сред столичната община и две търговски компании след процедури за публични поръчки.

Според следствието първият контракт бил подписан през 2018 година за реституция на централната част на София, в това число на бул. „ Цар Освободител “ и пл. „ Народно заседание “. Две години по-късно обаче, след осъществяване на редица заплащания, договорът бил преустановен по взаимно единодушие. Поводът бил несъблюдение сред изискванията и капиталовия план. Отбелязано било също, че строителните действия евентуално могат да увредят Централния боен клуб, който е издигнат през 1907 година и има историческа полезност. Въпреки това на реализатори били платени близо 3 милиона евро (6 милиона лева), без да се удържат неустойки.

След прекратяването на този контракт общината подписала ново съглашение с различен реализатор при същите условия. Изпълнителят изискал предплатено заплащане от близо 750 000 евро (1,5 милиона лева) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра, предпазени от българския Закон за културното завещание. Сумата към този момент не е изплатена и се чака изследване на обстановката.

Поисканата от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) техническа експертиза обаче открила, че паветата били положени неприятно и че по някои от блоковете имало пукнатини. Лошото качество на възстановителните работи дружно с неналичието на инспекции от страна на общината биха могли евентуално да доведат до спомагателни разноски. Това демонстрират предоставените на Европейската прокуратура финансови документи.

Според следствието изпълнителите дали подправени документи с погрешно наличие. Те удостоверявали, че работата била свършена в сходство с със спецификациите. Това довело до непозволени заплащания.

Днешните обиски и следствени дейности се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията се готви да конфискува документи и електронни доказателства, свързани с използването на плана.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР