Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания в София в

...
Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания в София в
Коментари Харесай

Кьовеши провежда операция „Пътят на жълтото паве“ в София

Европейската прокуратура (ЕППО) прави претърсвания и изземвания в София в следствие на допустима корупция и корист със средства на Европейски Съюз за възобновяване на историческия център на града, в това число и „ на емблематични жълти павета “. Това заяви пресслужбата на Лаура Кьовеши, представена от.

Разследването е под името " Пътят на жълтото паве ".То се отнася до неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на остарелия център на града, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Възможната корупция сеизчислява на най-малко 3 милиона евро, се показва още в известието.

Днешните дейности по следствието се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията иззема документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана.

Европейската прокуратура е почнала това следствие през есента на предходната година по известия в медиите. Проверяват се контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, спечелили публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на центъра на София (включително бул. " Цар Освободител " и площад " Народно заседание " ). През 2020 година, след осъществени заплащания, договорът е бил преустановен по взаимно единодушие.Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план.

Строителните действия може да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 милиона евро са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие, добавя прокуратурата на Европейски Съюз.

След прекратяването на този контракт общината е подписала нов контракт с нов реализатор, при същите условия. Новият реализатор е изискал авансово заплащане на към 750 000 евро, с цел да възвърне жълтите павета, предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е била изплатена.

Допълва се, че поисканата от Министерството нарегионалното развиване и благоустройството техническа експертиза е открила, че паветата са неприятно положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, направени през 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на общината, биха могли да основат спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на прокуратурата на Европейски Съюз.

Според следствието от изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР