Европейската прокуратура е получавала само малки дела от българските си

...
Европейската прокуратура е получавала само малки дела от българските си
Коментари Харесай

Кьовеши: Гешев ни даваше само малки дела

Европейската прокуратура е получавала единствено " дребни каузи " от българските си сътрудници. Това е декларирала европейският основен прокурор Лаура Кьовеши по време на онлайн среща с правосъдния министър Иван Демерджиев, оповестиха от ведомството му. Какво тъкмо е имала поради под " дребни " не излиза наяве. Кьовеши обаче е подчертала, че първоначално е имало компликации в връзката с българските управляващи.

" Като цяло мога да кажа, че съдействието ни с България е доста положително, първоначално имахме прочут проблем, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата и първоначално получавахме единствено дребни каузи ", декларирала е тя.

Това е един от редките случаи, в които европейският основен прокурор разяснява връзките си с българските управляващи. Обикновено тя отхвърля да приказва за това, както и за делата, по които институцията ѝ работи.

Министерство на вътрешните работи и митниците

Доскоро Върховната касационна прокуратура бе единствената точка за контакт сред държавното обвиняване и европейската прокуратура. Преди десетина дни обаче – Министерство на вътрешните работи и организация „ Митници “ – и те също ще могат да подават сигнал без посредничеството на прокуратурата. Промяната е била поискана от Кьовеши.

" Това, че вие сте разширили метода на докладване е нещо, което ние приветстване. По този метод ние можем директно да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от организация " Митници ". Това сигурно ще усъвършенства освен съдействието ни, само че и качеството на делата. Сега, когато тази опция е разширена, ще можем директно да обсъждаме разнообразни въпроси с органите на първа линия при определяне на закононарушения ", декларирала е Кьовеши в диалога си с Демерджиев.

Всяко начало е мъчно

" Малките " каузи не са единственият препъникамък в връзките с европейската прокуратура. Още при избора на делегирани прокурори от България родните управляващи съумяха да сгафят.

Кьовеши отхвърли шест от десетте претендента за европрокурори, които бяха определени от Висшия правосъден съвет. Мотивът бе, че те не имат нужния профил за работата. Кадровият орган на правосъдната власт обаче дълго отхвърляше, че претендентите са били върнати. Твърдеше, че европейската конструкция е поискала още информация за тях.

В последна сметка обаче бяха препоръчани нови хора. Междувременно първото посещаване на Кьовеши като европейски основен прокурор бе в България. У нас тя настоя квотата от делегирани прокурори да бъде изпълнена. По време на тази аудиенция Кьовеши се срещна с Гешев, който ѝ пожела триумф.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР