Европейската полиция арестува трима души в Белград, описани като най-големите“

...
Европейската полиция арестува трима души в Белград, описани като най-големите“
Коментари Харесай

Заловиха тримата най-големи балкански наркокрале след разбиването на Sky ECC чат приложението

Европейската полиция арестува трима души в Белград, разказани като „ най-големите “ наркобарони на Балканите. Полицаите регистрират това като поредна победа след разбиването на приложението за криптирани известия Sky ECC предходната година.

Според Европол на 11 май правоприлагащите органи в Сърбия и Нидерландия са направили координирани обиски на хипотетичните водачи на картела и на неговата инфраструктура за разпространяване. По време на акцията служителите на реда са арестували 13 обвинени в Сърбия, в това число тримата хипотетични босове, претърсили са 35 жилища и са иззели близо 3 млн. евро, 15 „ автомобила от висок клас “, бижута, часовници и оръжия.

Смята се, че бижутата и часовниците са на стойност към 2 млн. евро. 

Полицията към този момент е арестувала още 10 хипотетични членове на картела в Белгия, Сърбия, Перу и Нидерландия, с което общият брой на арестите доближава 23. И всички те са станали факт с помощта на падението на Sky ECC.

Не толкоз несъмнено приложение

Sky ECC беше абонаментно приложение за криптирани известия от край до край, основано от Sky Global и предлагано в комплекти с телефони на Гугъл, Apple, Nokia и BlackBerry. Това са лишени от GPS устройства, камери и микрофони. Идеята беше, че можете да поддържате връзка посредством текст с други консуматори, без да се страхувате, че ще бъдете следени от служители на реда и други лица. 

Това направи платформата привлекателна за проведената престъпност.

През март 2021 година Sky Global затвори магазина си след обиски в Белгия и Нидерландия на консуматори и дистрибутори на Sky ECC. Също по този начин през същия месец американски прокурори повдигат обвиняване против основния изпълнителен шеф на Sky Global Жан-Франсоа Еап за продажба на криптирани устройства за чат на наркодилъри за да им помогне да избегнат правоприлагането. 

Малко след тези арести белгийската полиция заяви, че е съумяла да „ разбие “ криптирането на Sky ECC.

Това ѝ е разрешило да „ следи осведомителния поток “ на към 70 000 консуматори на приложението за известия. Цялата тази информация, попаднала в ръцете на федералните служби, продължава да подхранва следствия, арести и правосъдни преследвания.

Благодарение на разбора, осъществен върху данните на Sky ECC, минимум седем тона кокаин, иззети в европейските пристанища през 2020 година, бяха проследени до този картел.

Европол

И тримата хипотетични босове, закопчани с белезници в Белград тази седмица, са били разпознати посредством данните на Sky ECC.

Още криптирани чатове са прихванати и оценени

При оповестяването на последните арести европейските служители на реда показаха и две други услуги за криптирани известия – EncroChat и ANOM, които също са били пробити и закрити от полицията през последните няколко години. 

Подобно на Sky ECC, тези абонаментни приложения за връзка са били желани от нарушителите, с цел да скрият противозаконните си интервенции от закона, а данните от триото услуги за известия са били употребявани като доказателство, с цел да се съберат хиляди арести.

Неотдавнашното разтрошаване на три криптирани информационни инструмента, употребявани от нарушителите – EncroChat, Sky ECC и Anom – разкри въздействието на балканските нарушители в международната търговия с кокаин и обвързваните с нея действия на проведената престъпност.

Европол

Въпреки че потреблението на тези данни като доказателство за арестуване на хора докара до няколко правни провокации, до момента съдилищата неведнъж са заставали на страната на полицията. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР