Европейската полицейска служба Европол трябва да участва в разследването на

...
Европейската полицейска служба Европол трябва да участва в разследването на
Коментари Харесай

"Европол" да разследва убийството на словашкия журналист, настояха евродепутати

Европейската полицейска работа " Европол " би трябвало да взе участие в следствието на убийството на словашкия публицист Ян Куцяк, обявиха високопоставени членове на Европейския парламент на фона на опасенията, че държавното управление в страната не прави задоволително, с цел да разкрие закононарушението, съобщи " Гардиън ".

Кабинетът на Роберт Фицо е на ръба да падне, откакто убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк и годеницата му предишния месец провокира най-големите улични митинги в 25-годишната история на страната. По-малък сътрудник в обединението прикани за предварителни избори, а в понеделник ще има избор на съмнение в Народното събрание.

Евродепутатът Клод Морайс, който бе съпредседател на делегацията на Европейския парламент в Братислава предходната седмица, прикани словашките управляващи да стартират взаимно следствие на убийството дружно с " Европол ".

" Всичко сочи, че това е ликвидиране в стила на проведената мафия и ние мислим, че не е направено задоволително ", сподели той пред " Гардиън ". " Словашките управляващи би трябвало да отворят следствието, тъй като няма задоволително доверие, че държавното управление на Фицо го води намерено и обективно ", добави той. По думите му външни специалисти би трябвало да играят водеща роля в следствието на фона на публичните опасения от корупция и спор на ползи.

Евродепутатите желаят " Европол " да взе участие в управлението на взаимен екип, а не да има единствено поддържаща роля, която не би разрешила на специалистите да имат достъп до всички архиви.

По време на двудневната аудиенция предходната седмица групата евродепутати се срещна с Фицо, който съобщи пред тях, че Словакия реализира най-голямото престъпно следствие в историята си. Евродепутатите се срещнаха и с към този момент някогашния вътрешен министър Роберт Калиняк, който в понеделник подаде оставка. Групата посети селището Велка Мача, където Куцяк и приятелката му са били убити.

В отчет на Европейския парламент, който следва да бъде оповестен, депутатите разказват необятно публикуваното чувство измежду словашките публицисти и гражданското общество, че изказванията за корупция не са проследявани, а на парите от Европейски Съюз се гледа като на " средства за заплащане на хора, близки до ръководещата партия ".

След визитата Ингеборг Гресле, която оглавява парламентарната комисия за бюджетен надзор, сподели, че има " терзания за хипотетична корист с еврофондове ". По думите на водача на Европейската национална партия Манфред Вебер наподобява, че ръководещите в Словакия не вършат задоволително, с цел да изяснят двете убийства.

Ян Куцяк разследваше връзки на словашкото държавно управление с италианската мафия в региона на земеделието. Според разкритите данни италианските мафиоти са злоупотребявали със средства от фондовете на Европейски Съюз за земеделие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР