Европейската политическа общност - нов формат на среща на лидерите

...
Европейската политическа общност - нов формат на среща на лидерите
Коментари Харесай

Европейската политическа общност - билет за преддверието на ЕС, но не и ключ за входната врата

Европейската политическа общественост - нов формат на среща на водачите на над 40 европейски и други страни, се събира за първи път през днешния ден в Прага. Идеята е да се сътвори " платформа за политическа съгласуваност " сред страните от Европейски Съюз и техните съседи, която няма да е обвързвана с бъдещо участие в съюза или финансова поддръжка от Европейски Съюз. Европейски Съюз въпреки всичко ще продължи опитите си да се разшири към Балканите и на Изток.
След началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, Европа ненадейно се разсъни, осъзнавайки, че мирът на континента не е обезпечен. С войната президентът на Русия Владимир Путин се надяваше да посее разделяне в Европейски Съюз и НАТО, само че в действителност реализира противоположното.

Европейската политическа общественост (ЕПО),, се събира за първи път през днешния ден в Прага. Лидерите на повече от 40 страни (страните членки на Европейски Съюз и такива отвън него като Англия, Израел, Турция, Норвегия и Украйна) са подготвени да сложат начало на ново обединяване. България е показана от президента Румен Радев. Това, което е належащо, споделя Макрон, е " ново пространство за политическо съдействие в региона на сигурността, в енергийния бранш, в превоза, вложенията, инфраструктурата, свободното придвижване на хора и по-специално на нашата юноша ", съобщи френският президент преди срещата.

Има и подозрения, че новият конгрес е опит за прекъсване на разширението на Европейски Съюз и предложение на билет " втора класа " билет за европейския клуб. Спорно е обаче до каква степен основателни са те, още повече, че в ЕПО се включват и страни, които нямат планове и упоритости за влизане в Европейски Съюз.
Реклама Послание за единение пред Русия
Срещата в Прага. Идеята е да се сътвори " платформа за политическа съгласуваност " сред страните от Европейски Съюз и техните съседи. Европейската политическа общественост се случва на фона на продължаващата осми месец съветска инвазия в Украйна и в условия на засилен напън за нейното присъединение към Европейски Съюз.

Макрон се притеснява, че Европа е изложена на риск да се трансформира в непряк наблюдаващ на историята, като загуби надзор над ориста си през 21 век. " Войната в Украйна и законният блян на нейния народ, тъкмо като този на Молдова и Грузия, да се причисли към Европейски Съюз, ни предизвиква да преосмислим нашата география и организацията на нашия континент ", сподели Макрон през май в тирада, в която очерта своята концепция. Срещата през днешния ден се открива с тирада на украинския президент Володимир Зеленски, като се чака той да упорства за ускорено участие в НАТО и Европейски Съюз.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и на Албания Еди Рама разгласиха обща позиция в брюкселското издание на Politico: " Ние сме обединени - освен членовете на Европейски Съюз, само че и всички европейски страни. От една страна, виждаме огромен капацитет за разширение и консолидиране на енергийните и транспортните мрежи на нашия континент; и в Европейската политическа общественост ще можем да обсъдим по какъв начин да работим за взаимосвързана и неутрална във връзка с климата енергийна система в Европа. Даването на приоритет на вложенията в европейското произвеждане на сила в допълнение ще помогне да се подсигурява цялостна самостоятелност от съветския енергиен експорт, до момента в който всички европейски страни, несъмнено, би трябвало да работят за справяне с повишаването на цените на силата в кратковременен проект. "
Активисти на " Грийнпийс " организират митинг с искане за завършек на изкопаемите горива и в поддръжка на възобновимите по време на срещата на Европейската политическа общественост в Прага, Чехия Източник: Reuters
В новия европейски клуб няма да се предлага финансова поддръжка или присъединяване в европейски стратегии и след срещата няма да бъде оповестена публична декларация. Целта, в случай че тази среща на върха мине добре, ще бъде водачите да се събират един път или два пъти годишно. Британският министър председател Лиз Тръс също ще участва на форума, като Англия даже предложи да бъде хазаин на идната среща, която Макрон желае да се случи до шест месеца. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който продължава да заплашва Гърция, също ще има своите политически и стопански цели на срещата.
Реклама Алтернатива на Европейски Съюз
Фактът, че Европейската политическа общественост включва и страни отвън европейския континент, както и някогашни членове на Европейски Съюз, дава ясно обръщение, че форматът не е тъкмо вход към Европейски Съюз. На срещата са показани страни като Норвегия и Англия - първата няма желание да влиза в Европейски Съюз, а втората го напусна - както и страни като Сърбия и Черна гора, които от дълго време се стремят да станат част от блока. Последните се опасяват, че Европейската политическа общественост ще даде опрощение на Европейски Съюз в никакъв случай да не отвори вратата.

Но концепцията на ЕПО не би трябвало да бъде да отсрочва и замества разширението на Европейски Съюз. Предоставянето на статут на кандидатки на Украйна и Молдова през юни бе значимо решение. Силно политическо обръщение имаше и превъзмогването на българската обсада за започване на договаряния за участие с Албания и Северна Македония.

" Присъединяването им към Европейски Съюз е в наш интерес ", разяснява немският канцлер Олаф Шолц в скорошната си тирада за бъдещето за съюза. Той съобщи, че е твърдо " зает с разширението " със страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Северна Македония и Сърбия - само че също и с Украйна, Молдова и " по-нататък и Грузия ".

Но макар голямата финансова, политическа, филантропична и военна поддръжка за Украйна, " всички знаем чудесно, че процесът, който би им разрешил да се причислят, в реалност ще отнеме няколко години и най-вероятно няколко десетилетия, " разяснява Макрон. За страната присъединяване в Европейската политическа общественост ще значи по-скоро възприятие на принадлежност към европейското семейство. Страната въпреки всичко получава забележителна помощ за подготовка за участие в Европейски Съюз в дълготраен проект, както и
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР