, европейската платформа за инвестиции в технологични стартъп компании и

...
, европейската платформа за инвестиции в технологични стартъп компании и
Коментари Харесай

За 2 години SeedBlink мобилизира у нас 28,8 млн. евро инвестиции в стартъпи

, европейската платформа за вложения в софтуерни стартъп компании и ръководство на личен капитал, отбелязва най-активната си година през 2023 година с 53 покупко-продажби за набиране на средства, подписани от идващите европейски суперзвезди, измежду които българските Dronamics, Alcatraz AI, Swipe, SoCyber и FlatAway. С отбелязването на 4 години активност в европейската екосистема, платформата регистрира 342 млн. евро вложения, мобилизирани за над 250 започващи компании от 15 страни, с 67 млн. евро набрани посредством SeedBlink. В България, вложенията посредством SeedBlink възлизат на 2,4 млн. евро в рундове на обща стойност 28,8 млн. евро.

Платформата към този момент предлага 3 съществени типа капиталови рунда, в това число такива, подкрепени от фондове за рисков капитал, синдикати и така наречен Community Stars, за започващи предприятия от първичен (pre-seed) рунд на финансиране до Серия Б, с опция за вложения от 50 хиляди до 2 млн. евро. През 2023 година, максимален дял заемат така наречен seed рундове на финансиране (41%), а 5-те най-финансирани вертикали въз основа на мобилизираната сума са Enterprise SaaS, Artificial Inteligence/ Machine Learning (AI/ML), FinTech, Marketplace и MedTech.

Стойността на най-големия капиталов портфейл в SeedBlink е над 900 хиляди евро с 49 вложения, като междинната стойност е 6200 евро за ритейл вложител и 44 хиляди евро за умел вложител, а 25% от всички портфейли включват 5 или повече компании. Един от българските рундове е привлякъл най-голямата самостоятелна инвестиция в историята на SeedBlink - 500 000 евро, до момента в който междинната инвестиция за локалните рундове е 5800 евро, спрямо 5600 евро на европейско равнище.

" В изискванията на възходяща инфлация, нестабилни пазари и световни стопански провокации, в това число тези, които засягат България, SeedBlink продължава да поддържа най-иновативните стартъп компании в страната ”, коментира , регионален шеф за Югоизточна Европа в SeedBlink. " Оставаме ангажирани с насърчаването на растежа в България, както и в цяла Европа, като даваме опция на стартъпите да създават реформаторски артикули и услуги, които ще оформят общото ни бъдеще ", добавя той.

През 2023 година, SeedBlink активизира 180 млн. евро, усили функционалностите на главните си артикули, вкара нови типове покупко-продажби, разрасна партньорската си мрежа, усъвършенства финансовото знание и разшири активността си в района на Германия, Австрия и Швейцария, с цел да се нарежда като водещ състезател в региона на европейските софтуерни вложения и ръководство на личен капитал, допълвайки портфолиото си с нови решения, като платформата Nimity.

" Като създател на стартъп съм щастлива да стана очевидец на отдадеността на SeedBlink да разшири поддръжката си за фирмите в ранен стадий на развиване оттатък финансирането към здравословното ръководство на личен капитал посредством Nimity, с по-малко административна работа и повече бистрота в структурата на собствеността ”, казва , основен изпълнителен шеф на SeedBlink. " Необходимо е решение на европейско равнище, което да помогне за по-доброто насочване в връзките с всички заинтригувани страни ", добавя тя.

Nimity притегли над 8000 представители на компании и заинтригувани страни, записва над 1700 структури на собствеността на компании и над 500 бенефициента на проекти за владение на акции от чиновниците (т.нар. ESOP) от стартирането си едвам през м. май. Тогава SeedBlink се трансформира в единствената европейска платформа, предлагаща финансиране, ръководство на личен капитал и вторични преводи на вложения за частен капитал в единна платформа.

" Навлизаме в 2024 година с още по-голям фокус върху опростяването на притежаването на личен капитал и даването на повече благоприятни условия за всички ", казва още. " С взор напред към 2024 година ни чакат вълнуващи неща. Тази година се чака да бъде по-добра за софтуерните стартъпи заради три съществени аргументи: възобновяване на растежа, евентуално нарастване на вложенията в дялов и рисков капитал и оптимистичен пазар за първичните обществени предлагания ", добавя основният изпълнителен шеф на SeedBlink.

През 2024 година, платформата възнамерява да разшири капиталовите благоприятни условия, в това число капацитета за взаимно вложение в развити компании, да развие вторичния пазар с конвертируеми принадлежности, да надгради Nimity за усъвършенствано следене на портфейла и банален капиталов развой, както и да продължи да предизвиква ангажираността на общността посредством проведени събития.

SeedBlink също има за цел да усъвършенства своята “всичко в едно ” платформа, посредством разширение на опциите за владение на личен капитал, опростяване на отчитането на вложителите и усъвършенстване на набирането на средства, да вкара академия и нетуъркинг събития, както и да разшири оперативното си наличие в района на Германия, Австрия и Швейцария, Бенелюкс и Франция.

За първи път в софтуерната промишленост SeedBlink разрешава на физически лица да вземат участие в сходни капиталови рундове със суми от 2500 евро. Благодарение на солидното си съдействие с водещи фондове за рисков капитал, измежду които българските Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital, Morningside Hill, Vitosha Venture Partners и Sofia Angels Ventures, SeedBlink може да даде на вложителите ненадминато портфолио.

Последвайте канала на

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР