„Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е инвестиция за

...
„Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е инвестиция за
Коментари Харесай

Захариева се срещна с генералния секретар на Съвета за сътрудничество

„ Европейската вероятност на страните от Западните Балкани е инвестиция за стабилността освен за района, само че и за цяла Европа. Подкрепата, която желаеме да получат нашите съседи, би трябвало да е практическа. Хората там би трябвало да почувстват, че някой седи зад тях и ги поддържа. Ние желаеме да се даде явен сигнал, че в границите на идното Председателство на Съвета на Европейски Съюз ще има европейски небосвод за всяка една от тях”. Това съобщи заместник-министър ръководителят по правосъдната промяна и министър на външните работи на среща с генералния секретар на Съвета за районно съдействие (СРС) Горан Свиланович.
В рамките на срещата министър Екатерина Захариева подчертава върху това, че страната ни придава извънредно значимо значение на районното съдействие в Югоизточна Европа и го преглеждаме като главен инструмент за подсилване на сигурността и стабилността в района.
Тя акцентира, че по време на своите визите в страните от Западните Балкани се е срещнала с действителната обстановка и проблемите, които стоят за разрешаване в страните. „ Да, съгласна съм, че част от промените, които стоят пред тях, не са доста известни. Това са сложни промени и ще им костват доста, само че би трябвало да знаят, че напъните, които положат, рано или късно ще доведат до мечтаните резултати. България е минала по този път и знаем какво ги чака, само че знаем и това, че си струва”, добави вицепремиера.
Генералният секретар на Съвета за районно съдействие подчертава върху това, че от извънредно значение за развиването на района е неговата съгласуваност във всяко едно отношение. Той съобщи, че е доста значимо да бъдем реалисти и да си кажем истината за това, което е свършено до този миг, с цел да знаем какво следва пред всяка една от страните, които се стремят към участие в Европейския съюз.
Екатерина Захариева и Горан Свиланович показаха единодушие, че методът към всяка една от страните от Западните Балкани би трябвало да бъде на основата на ясни критерии и да се регистрират резултатите съгласно личните заслуги.
През 2018 година се навършват 10 години от учредяването в София на Съвета за районно съдействие.
По този мотив двамата събеседници се сплотиха към концепцията годишнината да бъде маркирана със взаимно събитие в българската столица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР