Европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания не е

...
Европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания не е
Коментари Харесай

Премиерът Янев пред МИА: Въз основа на общите интереси да градим общо бъдеще с РС Македония

Европейската вероятност на Република Северна Македония и Албания не е предмет на спор и България постоянно ги поддържа. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев в за македонската осведомителна организация МИА. Той уточни, че позицията на София във връзка с европейската интеграция на Скопие е ясна и е доказана от българския парламент през есента на 2019 година

" Това, което е основано като връзки сред Република Северна Македония и България сега, е завещание от минимум четири-пет години назaд. Знаете, че през 2017 година бе подписан Договорът за добросъседство, който би трябвало да бъде този инструмент, който да направи допустима бързата европейска интеграция на Македония. За страдание, аз не упреквам едната страна, и двете страни имат виновност, че този контракт, колкото и доброжелателно да е написан, не предпостави нуждата от някакъв явен механизъм за оценка на напредъка във връзка с проблемите, които би трябвало Договорът да реши ", сподели Янев.

Той акцентира, че се радва, че през днешния ден ще бъде хазаин на премиера Зоран Заев и ще могат да се видят, както сподели, " като другари, като съседи и като братя " и да беседват за неща, които зависят от тях.

" Трябва да седнем на масата и да се разберем. Трябва ни разговор, би трябвало ни схващане за връзките ни и за това, което желаеме да реализираме в полза на нашите жители, с цел да намерим общите си ползи, къде е пресечната точка на тези ползи. И въз основа на общите ползи да градим общо бъдеще ", добави Янев.

Той акцентира, че е отговорност на двете държавни управления да седнат и да работят прагматично по разновидности по какъв начин да се излезе от сегашната обстановка.

" Имаме оферти, допускам, че и македонската страна ще донесе свои оферти, ще седнем и ще беседваме. В близко бъдеще, да сме живи и здрави, изборите са през юли, към края на юли или през август ще имаме парламент и в случай че сме създали нещо по време на служебното държавно управление, Народното събрание ще каже да или не и да вървим напред ", посочи Янев.

Пред организация МИА министър председателят Янев приказва и за работата на Смесената комисия по историческите въпроси, за изгодите от Коридор номер 8, за американския взор към ситуацията на Балканите и заповедта на президента Джо Байдън по отношение на заканите за стабилността на Балканите, както и за обстановката в България, на първо място от позиция на битката срещу корупцията, даването на българско поданство и последствията от Закона Магнитски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР