Европейската народна партия избра бившия председател на Европейския съвет Доналд

...
Европейската народна партия избра бившия председател на Европейския съвет Доналд
Коментари Харесай

Доналд Туск е новият председател на Европейската народна партия

Европейската национална партия избра някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск за собствен началник, като той ще размени напускащия французин Жозеф Дол, заяви "Политико ".

Неговият избор беше предупреден, защото бе единствената кандидатура за поста. Гласуването беше част от конгреса на ЕНП в Загреб, където българската делегация е управлявана от премиера Борисов. След като гласоподава, Бойко Борисов изрече пред медиите поддръжката си за Доналд Туск и изясни, че той е другар на България.

Туск беше определен с 491 гласа "за " и 37 "против " като ръководител на ЕНП по време на конгреса на партията в Загреб. Това значи, че той ще бъде първият източноевропеец, който ще оглави най-голямата политическа мощ в Европейския парламент.

Малко преди вота Туск изнесе пламенна тирада, която беше ориентирана против "автократите ", популистите и без да го показва непосредствено, министър председателят на Унгария Виктор Орбан, както и всички други, които "издигат стени и билбордове с антимиграционна агитация ".

"След пет години на мен ми писна да бъдат европейският основен бюрократ ", сподели Туск.

"Готов съм да се боря и се надявам, че и вие сте ", добави той.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да имат вяра, че свободата не е съвместима със сигурността ", съобщи Туск.

В едвам прикрита офанзива против унгарския министър председател Виктор Орбан Туск напомни рецесията с мигрантите през 2015 година и съглашението, подписано след стотици часове на договаряния сред Европейски Съюз и Турция за понижаване на миграционните потоци.

"Някой различен също работи доста, само че единствено с цел да отбрани своя метод на показване на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска агитация ", съобщи Туск.

Отношенията сред партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изказвания и акции против Брюксел, ЕНП суспендира участието на тази групировка.

Някои даже настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици. Унгария построи през 2015 година отчасти електрифицирана ограда около границите си, с цел да прекъсне пътя на мигрантите.

Оттогава Будапеща не спря да стяга антиимиграционното си законодателство с цената на възходящ конфронтация с европейските институции. "Няма да пожертваме такива полезности като гражданските свободи, правовата страна и почтеното обществено държание, на олтара на реда и сигурността ", сподели Туск.

Нека всички се обединим на по този начин значимото политическо полесражение, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата виновна национална партия, прикани той. Конгресът на ЕНП се организира през днешния ден и на следващия ден в Загреб. В него вземат участие 2000 делегати. Орбан не е поканен. Основни тематики, които ще бъдат дискутирани на конгреса, са разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, месец откакто Европейски Съюз под импулса на Франция отхвърли да стартира договарянията за участие с Албания и Северна Македония.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР