Европейската народна партия (ЕНП) утвърди Урсула фон дер Лайен за

...
Европейската народна партия (ЕНП) утвърди Урсула фон дер Лайен за
Коментари Харесай

ЕНП избра Урсула фон дер Лайен за водещ кандидат на евроизборите

Европейската национална партия (ЕНП) утвърди Урсула фон дер Лайен за собствен водещ претендент за европейските избори през юни , с което разчисти пътя й за втори мандат отпред на Европейската комисия.

" Ние сме партията на хората и изпълняваме това, което ги вълнува ", съобщи Фон дер Лайен, до момента в който търсеше поддръжката на ЕНП на нейния конгрес в Букурещ.

" Просперитет. Сигурност. Демокрация. Това е, за което хората се грижат в тези сложни времена. "

Нейната кандидатура за преизбиране беше утвърдена с скрито гласоподаване от делегати, депутати и водачи на ЕНП, измежду които бяха полският министър-председател Доналд Туск и ирландският министър-председател Лео Варадкар, до момента в който партията се събираше в румънската столица, с цел да се приготви за решаващите избори през юни.

Но 89 от 489-те годни гласа, подадени в гласуването, отхвърлиха кандидатурата ѝ, което даде на фон дер Лайен 82% поддръжка. При 801 делегати в Букурещ с право на глас, източници от ЕНП не можаха да потвърдят за какво към 300 делегати не са дали своят вот.

Групата на ЕНП е с огромна преднина в социологическите изследвания и се чака да остане най-голямата в Европейския парламент, което прави Фон дер Лайен корав любимец за поста ръководител на Европейската комисия.

В речта си по-рано в четвъртък тя даде обещание мир, разцвет и сигурност за европейците, като се ангажира да продължи да поддържа твърдо Украйна, да укрепва икономическата конкурентоспособност на Европа, да подсигурява върховенството на закона и да се бори с противозаконната миграция.
Агресията на Русия се опита да заличи Украйна от лицето на Земята. Войната към този момент е в третата си година и е по-интензивна от всеки път. Виждаме силата и заплахите от възходящата и обезпокоителна лига на диктаторите, войната в Газа и дестабилизацията в Близкия изток. Виждаме Китай и друга нападателна икономическа конкуренция.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

На въпрос по отношение на законността на този модел Фон дер Лайен съобщи, че е " безусловно ясно, че каквото и да създадем, то ще бъде в цялостно сходство с нашите отговорности според правото на Европейски Съюз и интернационалното право ", като добави, че концепцията за сигурни трети страни към този момент е залегнала в правото на Европейски Съюз.

" Нашият манифест е написан предвид на правото на Европейски Съюз ", повтори тя.

Тя също по този начин отдаде специфична респект на европейските аграрни производители - които през последните месеци удариха по бюрокрацията на Брюксел в митинги в страните от Европейски Съюз - и съобщи, че нейната партия ще се опълчи на възходящата опасност от политически крайности.

Пред съпартийците си Фон дер Лайен акцентира още, че под нейно управление Европейският съюз се е справил със зависимостта от съветски газ . Освен това упрекна Владимир Путин за гибелта на Алексей Навални и даде обещание мир, разцвет и сигурност за европейците.

Имаше и коментар, обвързван с упования напредък на крайнодесните след изборите.
Нашата мирна и обединена Европа е провокирана от популисти, националисти, демагози, без значение дали последна десница или последна левица. Независимо дали става дума за „ Алтернатива за Германия “, за „ Националния съюз “, „ Конфедерация " или „ Възраждане “. Имената може да са разнообразни, само че задачата е една и съща – да потъпчат нашите полезности и да унищожат нашата Европа.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Фон дер Лайен е родена в Белгия, по специалност е доктор и има седем деца. Тя е и някогашен министър на защитата на Германия по време на ръководството на Ангела Меркел, а първият ѝ мандат в Европейската комисия мина под знака на пандемия, война в модерна Европа, инфлация и енергийна рецесия.

Като неин главен конкурент на изборите през юни се обрисува претендентът на социалистите – Никола Шмит, чиято партия, съгласно изследванията, ще бъде втора по величина в новия Европейски парламент.

В диалог с Euronews в сряда ръководителят на ЕНП Манфред Вебер увери, че Фон дер Лайен е " корав водач ", а няколко немски делегати обявиха, че нейният опит демонстрира, че тя е подобаващата жена за тази работа.

Но тя не провокира същия възторг от страна на всички национални делегации в нейната група.

В сряда ръководителят на френската партия Les Républicains ( " Републиканците " ) Ерик Кьоти изпрати остро писмо до Вебер, в което упрекна фон дер Лайен, че въплъщава " технократски уклон ", който е отчуждил Европейския съюз от европейците, на които той твърди, че служи. Партията не изпрати нито един върховен началник от Париж на партийния конгрес в Букурещ.

Тя получи студено рамо и от две от трите словенски консервативни партии в групата ѝ, които се позоваха на " слабото ѝ водачество ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР