Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари

...
Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари
Коментари Харесай

ЕНП ще реши през януари съдбата на ФИДЕС

Европейската национална партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи новоизбрания президент на ЕНП Доналд Туск.
Консервативната партия, която организира двудневен конгрес в Загреб, през март замрази участието на ФИДЕС поради ориентираната против Брюксел и против миграцията държавна акция с постери.
Кампанията упрекна напускащия началник на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос в скрит план за заливане на Европа с мигранти.
В един миг акцията беше прекъсната и Орбан се извини на сътрудниците от ЕНП за засегнатост, макар че управлението на паневропейската партия предизвести, че това не е задоволително.
Подготвя се вътрешен отчет на ЕНП по въпроса и се чака да бъде приключен през декември, съобщи Туск пред кореспонденти.
" Тогава ще стартира доста интензивни съвещания ", сподели някогашният ръководител на Европейския съвет.
Туск, който произнесе пламенна тирада против популисти и автократи, преди да бъде публично определен за президент на ЕНП в сряда, съобщи, че " желанието му е да вземе решение по този въпрос в края на януари ".
Коментирайки политиките на Орбан, Туск сподели: " Моето мнение е напълно ясно за нелибералната народна власт, и това е, в случай че разбирам добре, главната концепция на Орбан. "
Той обаче добави, че вътрешният спор по отношение на ориста на ФИДЕС в границите на ЕНП е " доста комплициран и внимателен проблем ".
" Не мога да се съглася с някакви политически истории и с някои политически решения... показани от Орбан, и в това време ние сме в действителност близки другари и имаме и някои общи неща ", сподели той.
ЕНП сплотява главните центристки партии в Европа, като ХДС на немския канцлер Ангела Меркел или републиканците във Франция.
Тя към момента е най-голямата група в Европейския парламент, само че е под все по-голям напън от крайнодесни, демократични и зелени противници, всеки от които завоюваха евродепутатски места на последните избори.
Временното заледяване на участието на ФИДЕС раздели групировката, като у някои се появиха опасения, че унгарският водач ще се сплоти с представителите на десницата като извънредно десния водач на опозицията в Италия Матео Салвини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР