Европейската народна партия (ЕНП) се събира на конгрес в Букурещ

...
Европейската народна партия (ЕНП) се събира на конгрес в Букурещ
Коментари Харесай

Преди евроизборите: ЕНП се събира на конгрес в Букурещ

Европейската национална партия (ЕНП) се събира на конгрес в Букурещ през днешния ден и на следващия ден (6 и 7 март), с цел да означи началото на предизборната си акция за вота през юни. Домакин на събитието е румънската Национално-либерална партия (НЛП), която е част от фамилията на ЕНП. Конгресът ще се организира в най-големия изложбен център в румънската столица - Ромекспо, и ще е с присъединяване на 2000 делегати от 44 страни, измежду които ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, държавни и държавни ръководители на 11 страни (Румъния, Финландия, Люксембург, Швеция, Кипър, Австрия, Ирландия, Гърция, Хърватия, Полша, Литва), 178 членове на Европейския парламент и 10 членове на Европейската комисия, които са част от политическото семейство на ЕНП.

България ще бъде показана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и от ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, както и от българските евродепутати, които принадлежат към групата на ЕНП. На събитието ще участват и европейски водачи отвън Европейски Съюз, членове на ЕНП, като президента на Република Молдова Мая Санду и президента на Швейцария Виола Амхерд. Сред участниците са и някогашният президент на Украйна Петро Порошенко и водача на опозицията в Беларус Светлана Тихановская, която през вчерашния ден (5 март) посети София и се срещна с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Конгресът ще бъде открит с приветствена тирада на ръководителя на Национално-либералната партия Николае Чука, на ръководителя на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор и на ръководителя на Европейската национална партия Манфред Вебер. Ще последват спор на тематика „ Гласът на селата, градовете и районите “ и панелни полемики в жанр Давос, фокусирани върху три тематики: сигурност и отбрана; взаимност сред поколенията; стопанска система и работни места, отбелязва Българска телеграфна агенция.

На конгреса в Букурещ се чака да бъдат признати манифестът и тактиката на партията за европейските избори през юни 2024 година Очаква се също да бъде формализирана кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за нов мандат отпред на Европейската комисия, заяви във видео послание на формалната си страница във Facebook ръководителят на ЕНП Манфред Вебер.

“През идващите два дни Букурещ ще бъде политическата столица на Европа ”, съобщи той при идването си в Букурещ във вторник. „ Румъния ще реши на 9 юни дали ще има мощен екип в Брюксел или ще пропилее гласовете си за екстремисти “, добави Вебер, представен от Диджи24.

“Конгресът на ЕНП от Букурещ ще изиска присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство допустимо най-бързо. В предизборния манифест, който ще бъде гласуван и който ще залегне в основата на политическата ни стратегия за идващите пет години, е включен параграф, изискващ цялостно приемане на България и Румъния в Шенген допустимо най-скоро ”, написа на формалната си страница във Facebook евродепутатът от НЛП и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Зигфрид Мурешан.

Букурещ бе хазаин на конгрес на ЕНП и през 2012 година, напомнят локалните медии.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР