Европейската космическа агенция започва нова мащабна мисия за изследване на

...
Европейската космическа агенция започва нова мащабна мисия за изследване на
Коментари Харесай

Мисия в космоса: Juice ще изследва ледените луни на Юпитер

Европейската галактическа организация стартира нова огромна задача за проучване на Юпитер и неговите ледени луни. Мисията JUICE (съкращение от Jupiter Icy Moons Explorer) ще извърши подробни наблюдения на най-голямата планета в Слънчевата система и на три от луните ѝ.

Смята се, че Калисто, Европа и Ганимед имат океани под повърхностите си и се преглеждат като претенденти за евентуален живот.

Космическият уред " Джус " ще бъде изстрелян от космодрума във Френска Гвиана с ракета притежател " Ариан 5 ". Изстрелването е планувано за 13 април, в 12:15 ч по Гринуич.
Juice самичък по себе си не е предопределен да търси живот на ледена луна, само че в случай че желаеме да намерим живот на друго място в Слънчевата система, има възможност той да е под леда, в случай че там има океан. Под леда на една от тези луни. Ще бъде доста вълнуващо да забележим дали ще намерим това, което чакаме да намерим. Дали има солени океани под ледената кора, които могат да съдържат условия, поддържащи живот.
Д-р Каролин Харпър – Космическа организация на Обединеното кралство

След като бъде изстреляна, сондата ще разгърне слънчевите си панели, антени и други принадлежности. Така ще стартира 8-годишното й пътешестване до Юпитер. През това време ще прелети три пъти край Земята, един път – около Венера, като ще употребява гравитационната помощ на планетите, с цел да се изстреля към Юпитер, на близо 900 милиона км от Земята.

До юли 2031 г " Джус " би трябвало да бъде в орбитата на Юпитер, а от този момент до края на задачата си през 2035 г ще извърши разнообразни прелитания над луните на планетата.

Мисията ще изследва пет предпочитани области – от бурната атмосфера на Юпитер до хипотетичните течни океани на три от неговите луни с размерите на планета: Ганимед, Европа и Калисто.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР