Европейската комсисия предложи днес нов пакет за Украйна в размер

...
Европейската комсисия предложи днес нов пакет за Украйна в размер
Коментари Харесай

ЕС предлага 18 милиарда евро през 2023 година за Украйна

Европейската комсисия предложи през днешния ден нов пакет за Украйна в размер на до 18 милиарда евро за 2023 година

Средствата ще бъдат под формата на мощно облекчени заеми, които би трябвало да бъдат върнати в границите на най-много 35 години, считано от 2033 година.

Европейска комисия предлага разноските по лихвените проценти да бъдат покрити от Европейски Съюз посредством спомагателни целеви заплащания от държавите-членки. За да обезпечи средствата за заемите, Комисията предлага те да бъдат заемани на финансовите пазари.

Финансовата помощ на Европейски Съюз подсигурява предвидими средства за Украйна – приблизително 1,5 милиарда евро на месец, което ще помогне за покриване на забележителна част от краткосрочните потребности на страната.

Киев и Международният валутен фонд са пресметнали, че страната се нуждае от сред 3 и 4 милиарда евро на месец, с цел да покрива потребностите си. Подкрепата, препоръчана от Европейски Съюз, ще би трябвало да бъде съчетана с сходни старания от други огромни донори, с цел да се покрият всички потребности от финансиране на Украйна за 2023 година

Според Брюксел с помощта на този пакет Украйна ще може да продължи да изплаща заплати и пенсии и да поддържа действието на главните публични услуги, като да вземем за пример лечебни заведения, учебни заведения и жилища за преместени хора.

Това също по този начин ще разреши на страната да обезпечи макроикономическа непоклатимост и да възвърне сериозната инфраструктура, унищожена от Русия като енергийна инфраструктура, водни системи, транспортни мрежи, пътища и мостове.

Подкрепата по инструмента ще бъде съпроводена от условия за промени за по-нататъшно подсилване на върховенството на закона, положителното ръководство, ограничения за битка с измамите и корупцията в Украйна.

За да подсигурява гладкото осъществяване на пакета, Комисията показва три законодателни оферти. Те ще би трябвало да бъдат утвърдени от Европейския парламент и държавите-членки на Европейски Съюз в Съвета, преди да влязат в действие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР