Европейската комисията започва официална процедура срещу Полша, като дава на

...
Европейската комисията започва официална процедура срещу Полша, като дава на
Коментари Харесай

ЕС откри процедура срещу Полша заради накзанията на съдии

Европейската комисията стартира публична процедура против Полша , като дава на Варшава два месеца да опровергае опасенията на Брюксел по отношение на закон от декември, който разрешава на държавното управление да санкционира сериозни съдии.

Управляващата партия Закон и правдивост (PiS) от дълго време е упрекната в подкопаване на демокрацията посредством слагане на полски съдилища, медии и гражданско общество под по-пряк държавен надзор .

Властите в Брюксел започнаха по този начин наречената процедура за нарушаване против страната, както разгласи и еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Today @EU_Commission launched an infringement procedure against the recent law on the judiciary in #Poland. For the Commission, this law undermines judicial independence and is incompatible with the primacy of EU law. @EU_Justice #RuleOfLaw
От позиция на Европейски Съюз, полският закон нарушава правото на Европейски Съюз . Това подкопава независимостта на полските съдии и не се преценява с правото на Европейски Съюз, написа еврокомисарят.

Заместник-комисарят Вера Йоурова съобщи, че съществува риск законът " да се употребява, наред с други неща, с цел да управлява политически, наличието на правосъдните решения ". Съдиите от други страни от Европейски Съюз би трябвало да могат да разчитат на независимостта на полските си сътрудници.
 Туск прикани за протест на изборите в Полша
Туск прикани за протест на изборите в Полша

Малгожата Кидава-Блонска, претендентът на центристката " Гражданска платформа ", учредена от Туск, също разгласи, че няма да взе участие на изборите

Конкретно става въпрос за закон, който влезе в действие в средата на февруари. Той планува съдиите да бъдат глобявани, понижавани или уволнени, в случай че слагат под въпрос пълномощията за взимане на решения или законността на различен арбитър, състав или съд . Не им е разрешено да бъдат и политически дейни.

Ако Полша не се откаже от закона, Европейска комисия може още веднъж да съди страната пред съда на Европейски Съюз.

Отношенията сред Европейската комисия и полската ръководеща партия от дълго време са напрегнати. PiS от години преструктурира доста правосъдната система на страната. Европейската комисия следи спазването на законодателството на Европейски Съюз и към този момент е инициирала няколко процедури.

През 2019 година да вземем за пример Европейският съд постанови, че насилственото пенсиониране на полските съдии във Върховния съд и елементарните съдилища нарушава законодателството на Европейски Съюз.

През 2017 година Комисията на Европейски Съюз също стартира правосъден развой против Полша според член 7 от договорите на Европейски Съюз . По този метод правото на глас може да бъде отнето от страна при положение на нарушение на главните права на Европейски Съюз. Процесът обаче спря.
 Еврокомисар нападна клеветническата акция против съдиите в Полша
Еврокомисар нападна клеветническата акция против съдиите в Полша

Европейският съюз има принадлежности, които могат да оказват помощ на съдиите в страните членки да работят при условия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР