Европейската комисията потвърди пред БНТ, че е получила писмото на

...
Европейската комисията потвърди пред БНТ, че е получила писмото на
Коментари Харесай

ЕК: Получихме писмото на главния прокурор, следим отблизо ситуацията в България

Европейската комисията удостовери пред Българска национална телевизия, че е получила писмото на българския основен прокурор, в което управлението на прокуратурата се оплаква от " невиждан политически напън от страна на парламентарно показа партии в 45-ото Народно заседание " за закриване на двете спецпрокуратури.

От Еврокомисията потвърдиха, че са наясно с последните законодателни оферти, които Брюксел следи и в подтекста на годишния отчет за върховенството на закона.

В писмото си от 7 май до Еврокомисията, Европарламента, Групата на страните, борещи се против корупцията (ГРЕКО) и Европейска комисия за народна власт посредством право (Венецианска комисия) управлението на прокуратурата споделя, че приемането на законови промени ще докара до блокиране на битката против престъпността и на работата на самостоятелната правосъдна власт, ще засегне правата на голям брой лица, ще заличи постигнатия от страната прогрес по Механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия, както и приноса й към Върховенството на правото в Европейския съюз.

От Еврокомисията припомниха през днешния ден, че няма смяна в позицията на институцията във връзка с Механизма за съдействие и инспекция.

Последният отчет на Европейска комисия за България в границите на Механизма беше през 2019 година, само че макар че няма нови отчети, това този инструмент продължава да съществува.

Според Брюксел е значимо България да не обърне курса на прогрес и да завърши осъществяването на последните рекомендации. Става въпрос за законодателните промени, свързани с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор и заместниците му. По тази тематика има позиция и на Венецианската комисия.

От Еврокомисията напомнят също по този начин и уговорката, изразен от българското държавно управление да обезпечи непрестанно съдействие с органите на Съвета на Европа за премахване на оставащите дефекти във връзка с антикорупционна рамка и ефикасните наказателни следствия.

Брюксел ще продължи да следи от близко обстановката в България и в контекстна на идния отчет за върховенството на закона, споделят още от Европейска комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР