Европейската комисията (ЕК) предлага пакет от мерки за разрешаване на

...
Европейската комисията (ЕК) предлага пакет от мерки за разрешаване на
Коментари Харесай

ЕК ще ограничава на вноса на стоки от Украйна

Европейската комисията (ЕК) предлага пакет от ограничения за разрешаване на спешната обстановка на пазара със селскостопански артикули в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, оповестиха от Министерството на земеделието. 
Предвижда се ограничение на вноса на четири продукта - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, както и лист с други артикули, които да бъдат под непрекъснат мониторинг и при нужда включени в възбраната. Освен това фермерите в пет страни - Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния, ще получат спомагателни обезщетения в размер на 100 млн. евро. Всико това ще стане допустимо, в случай че първите четири страни анулират въведените ограничавания против Украйна, съобщи Ройтерс.
Натискът върху Брюксел да създаде решение на европейско равнище нарастна, откакто Полша и Унгария предишния уикенд не разрешиха вноса на някои артикули от Украйна. Последваха ги Словакия и България. Тези страни се трансфораха в директни направления за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през украинските черноморски пристанища. Така милиони тонове зърно останаха блокирани в страните, граничещи с Украйна, принуждавайки локалните аграрни стопани да се конкурират с притока на на ниска цена украински импорт, който съгласно тях изкривява цените и търсенето.
В сряда Европейската комисия съобщи, че ще предприеме незабавни " превантивни ограничения " за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, откакто България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия внесоха взаимна тъжба в края на март.
Служител на Европейски Съюз заяви, че зърнените култури ще могат да влизат от Украйна в петте страни, единствено в случай че са предопределени за експорт за реекспорт в Европейски Съюз или за останалата част от света. Срокът на деяние на мярката ще бъде до края на юни. Отделно от това Европейската комисия, която управлява комерсиалната политика на 27-те страни членки на Европейски Съюз, възнамерява да проверява дали са нужни ограничения за отбрана и на други чувствителни артикули. 
Въпреки че изключителните ограничения могат да влязат в действие в границите на няколко дни, следствията на Европейски Съюз нормално траят шест месеца, отбелязва " Ройтерс ".
Същевременно заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за стопанската система в полза на хората, разиска проектите с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украински представители. Румънският министър на земеделието Петре Дая съобщи, че Домбровскис е изискал България, Унгария, Полша и Словакия да отдръпват своите самостоятелни забрани за импорт. Той е споделил, че Европейска комисия може да утвърди обща възбрана за вноса на украинско зърно и маслодайни семена за петте наранени страни до 5 юни. Преговорите с Европейска комисия ще продължат през идната седмица, при уверението, че окончателното решение може да бъде взето в къси периоди, при положение на единодушие.
Пред " Нова телевизия " министърът на стопанската система Никола стоянов сподели, че в случай че цените на едро на зърнените култури тръгнат нагоре, България е подготвена да позволи още веднъж вноса от Украйна. Преди ден земеделският министър Явор Гечев съобщи, че се надява родните аграрни производители да не подвигат цената на продукцията си. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР