Европейската комисия заяви днес, че присъединяването към ЕС и към

...
Европейската комисия заяви днес, че присъединяването към ЕС и към
Коментари Харесай

ЕК: Присъединяването към ЕС и към НАТО са два различни процеса

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че присъединението към Европейски Съюз и към НАТО са два разнообразни процеса. Говорител на комисията направи това изказване в отговор на думите на турския президент Реджеп Ердоган, с които той обвърза въпросите за приемането на Швеция в НАТО и договарянията за присъединение на Турция към Европейския съюз.

Това са обособени процеси, сподели представителят. Европейски Съюз има доста структуриран развой на разширение и ясни стъпки, които би трябвало да се изминат от всички претенденти за присъединение и тези, които желаят да станат претенденти, добави той.

Говорителят заяви, че през октомври се чака да бъдат показани идващите отчети на комисията за напредъка на страните, очакващи участие в Европейски Съюз. По неговите думи се планува и отчет за Турция.

Анкара подаде искане за присъединение към Европейски Съюз през 1987 година, а договарянията започнаха през 2005 година. През юни 2018 година Съветът на Европейски Съюз за първи път означи, че Турция се е отдалечила доста от Европейския съюз и затова договарянията са в застой и не може да се обмисля отварянето или затварянето на други преговорни глави.

Турция към този момент не поддържа присъединението на Швеция към НАТО до изпълняването на няколко условия, съобщи Българска телеграфна агенция. За през днешния ден е планувана среща сред президента Ердоган и шведския министър председател Улф Кристершон във Вилнюс, където на следващия ден стартира срещата на върха на НАТО. Двустранната среща бе свикана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в опит за реализиране на пробив.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР