Европейската комисия започва правни действия срещу Полша във връзка с

...
Европейската комисия започва правни действия срещу Полша във връзка с
Коментари Харесай

Европейската комисия завежда дело срещу Полша във връзка със закона за разследване на руското влияние“

Европейската комисия стартира правни дейности против Полша по отношение на извънредно противоречивия закон, с който се основава специфична комисия за следствие на случаи на по този начин нареченото " съветско въздействие " в страната.

" Колегиумът (на комисарите) се съгласи да стартира процедура за нарушаване, като изпрати публично уведомително писмо по отношение на новия закон за държавната комисия за изследване на съветското въздействие ", съобщи през днешния ден Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

Спорната комисия е упълномощена да организира чувания на длъжностни лица и сдружения, за които има съмнения, че са работили в " ущърб на ползите на Република Полша " в интервала 2007-2022 година

Потенциалните санкции включват възбрана за владение на позволение за достъп до класифицирана информация; служба, която включва ръководство на обществени средства; или лиценз за оръжие. Забраните могат да бъдат с дълготрайност до 10 години.

Полското държавно управление, ръководено от твърдодясната партия " Право и правдивост " (ПиС), твърди, че комисията е нужна за подсилване на " сплотеността и вътрешната сигурност " на страната в светлината на съветската инвазия в Украйна.

Законът беше утвърден от президента Анджей Дуда предходната седмица, което провокира сериозни изказвания както от Комисията, по този начин и от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Брюксел и Вашингтон се притесняват, че комисията може да бъде употребена за гонене на политици в навечерието на парламентарните избори в страната по-късно тази година.

В отговор на отрицателния банкет президентът Дуда предложи в петък серия от промени, в това число унищожаване на всички санкции. Тези промени обаче са единствено предложение и не са добавени към закона, който към този момент е в действие.

Законът беше наименуван " Lex Tusk ", тъй като е допустимо да е ориентиран против Доналд Туск, който беше министър-председател сред 2007 и 2014 година, а понастоящем управлява Гражданска платформа (PO), най-голямата опозиционна партия в Полша.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР