Европейската комисия започна две процедури срещу България в Съда на

...
Европейската комисия започна две процедури срещу България в Съда на
Коментари Харесай

ЕК с още наказателни процедури за България

Европейската комисия стартира две процедури против България в Съда на Европейски Съюз за погрешно използване на разпоредбите за продан на данни по свидетелствата за съдимост и за основаването на съответната европейска осведомителна система.

Според Еврокомисията България не ползва вярно обмяната на данните за съдимост и решението на Съвета на Европейски Съюз от 2009 година за основаването на Европейската осведомителна система за съдимост (ECRIS), която разрешава електронна обмяна на досиета сред управляващите на страните членки. Така се предотвратява опцията наказаните да „ избягат” от престъпното си минало при преместването си от една страна в друга, показва сътрудник на БНР в Брюксел.

Процедури поради същите проблеми са стартирани против Кипър, Гърция, Малта и Португалия. София, Никозия и Валета са и измежду столиците, които бяха призовани от Брюксел да прекратят практиката за издаване на „ златни паспорти” на неграждани на Европейски Съюз, в подмяна на вложения. България единствена досега не е оповестила съответни ограничения, напомнят наблюдаващи.

Също по този начин Еврокомисията дава страната ни на съд дружно с още 17 други страни членки поради това, че не са приложили както би трябвало разпоредбите на Европейски Съюз преди приемането на нов правилник за специалностите. Според нейното мнение, директивата слага редица критерии за премахването на непотребните натоварващи национални правила, които усложняват квалифицирани претенденти да имат достъп или да упражняват необятна гама от специалности.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР