Европейската комисия все още не е взела окончателно решение дали

...
Европейската комисия все още не е взела окончателно решение дали
Коментари Харесай

ЕК може да заведе дело срещу Астра Зенека за неизпълнен договор

Европейската комисия към момента не е взела дефинитивно решение дали да заведе дело против фармацевтичната компания "Астра Зенека " поради съкращаването на контрактуваните количества ваксини.

Това оповестиха през днешния ден от институцията, откакто по-рано европейски издания оповестиха, че Брюксел обмисля да съди фармацевтичната компания, осведоми Българска национална телевизия. Ще съумеят ли двете страни да реализират съглашение или ще се стигне до съд?

Все още няма решение за правни дейности, сподели през днешния ден представител на Еврокомисията. От няколко седмици Еврокомисията договаря с представители на компанията в опит да бъде реализирано съглашение за недоставените количества.

"Това, което е значимо за нас и за всички държави-членки, е да подсигуряваме доставки в точния момент на задоволително количество дози. Все още не сме се разбрали за това. Заедно с държавите-членки ние обмисляме всички вероятни разновидности, с цел да подсигуряваме, че доставките ще се осъществят. Каквито и стъпки да бъдат подхванати, решението ще бъде взето от Европейската комисия дружно с държавите-членки ", сподели Стефан Де Керстмакер, представител на Европейска комисия.

Вариантът за завеждане на дело против "Астра Зенека " е бил разискван отсреща на посланиците на страните от Европейски Съюз през вчерашния ден. Повечето от тях са подкрепили сходно решение.

"Астра Зенека " трябваше да достави до края на март 300 милиона дози, с опция за поръчка на спомагателни 100 милиона. От тях компанията е доставила единствено 30 милиона дози за страните. До юли договорът планува обезпечаване на още 180 милиона дози, само че преди време от "Астра Зенека "казаха, че ще могат да доставят не повече от 70 милиона.

От Еврокомисията споделиха през днешния ден, че няма да се възползват от опцията закупуване на спомагателни 100 милиона дози от "Астра Зенека ". Брюксел пренасочи желанията си към другия огромен производител на ваксини - "Байонтек "/ "Пфайзер " и разгласи преди време, че договаря за нов контракт с компанията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР