Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за

...
Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за
Коментари Харесай

Важно за шофьорите! Край с превъртяния километраж при покупк...

Европейската комисия вкарва единна система за продан на данни за пробега от годишните механически прегледи на леките коли, основана по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП Андрей Новаков като мярка за възстановяване на пътната сигурност в Европа. Платформата към този момент действа и е доброволна, безвъзмездна, и отворена за подаване на информация от всички държави-членки, с цел да бъде проследено техническото положение на леките коли, които се препродават в Европейски Съюз, оповестява БНР.

„ Всички сме привикнали с историите на хора, които дълго време са събирали пари, с цел да си купят кола втора ръка и се оказва, че след покупката тя е безкраен низ от поправки - постоянно струващи повече от колкото самата кола. Това в България се трансформира в всеобща процедура и съгласно няколко самостоятелни отчета приказваме за 50 % от колите. Един от методите, по които хората сами започнаха да се оправят с този проблем, е, когато отиват в формалните дилърства на марката и по един или различен метод се пробват да схванат, в случай че колата идва от Италия в сервиза на какъв брой километра е била в Италия ", сподели Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Той предлага тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни сред страните.

„ Това значи, че в случай че си харесам кола на „ Горубляне “ и ми я продадат на 120 хиляди километра и съумея да схвана, че е импортирана от Австрия предходната година и в Австрия е предходна обзор на 300 хиляди километра, това значи, че ме лъжат “, уточни Новаков.

Системата работи, само че е доброволна на равнище страни, не и на равнище самостоятелни физически лица.

„ Това е по този начин, тъй като съгласно някои страни показанията на километропоказателя са сензитивна персонална информация. Готов съм да диспутирам с всеки, който да ми изясни това за какво какъв брой демонстрира километражът е сензитивна персонална информация в случай, че не знаеш на кого е била тази кола, нито къде са изминати тези километри ", добави Андрей Новаков.

Евродепутатът разяснява, че единната система за продан на данни за пробега от годишните механически прегледи на леките коли ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила.

„ На първо време, защото съгласно някои страни това е сензитивна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ. Ще направя предложение тази информация да бъде налична на телефоните на хората, тъй че още в автокъщата, когато оглеждаш колата, да можеш да провериш какъв брой километра е предходна “, сподели Новаков.

„ Според мен това е много закъсняла концепция. Технологиите се развиват доста бързо и след няколко години няма да има техническа опция да се превърта километража на колите. Това няма да може да се случва, тъй като технологиите вървят бързо и ще бъде изработен голям скок в автомобилостроенето – това е доста остаряла мярка, която няма да бъде на дневен ред. След 2-3 години това няма да бъде дейно “, разяснява притежател на огромна автокъща.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР