Европейската комисия в сряда да даде старт на плановете на

...
Европейската комисия в сряда да даде старт на плановете на
Коментари Харесай

ЕС предвижда 300 млрд. евро за отказа от руската енергия

Европейската комисия в сряда да даде старт на проектите на блока да изостави съветската сила на фона на съветската инвазия в Украйна, като предложи пакет от близо 300 милиарда евро, който включва по-ефективно потребление на горивата и по-бързо внедряване на възобновима сила, предава Associated Press.

Инвестиционната самодейност на Европейската комисия има за цел да помогне на 27-те страни от Европейски Съюз да стартират да се отхвърлят от съветските изкопаеми горива тази година. Целта е Русия, главният снабдител на петрол, природен газ и въглища за Европейски Съюз, да се лиши от десетки милиарди доходи и да се укрепят политиките на Европейски Съюз за климата.

" Издигаме упоритостта си на още едно равнище, с цел да подсигуряваме, че ще станем самостоятелни от съветските изкопаеми горива допустимо най-бързо ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел при оповестяването на пакета, наименуван REPowerEU.

Тъй като краят на войната в Украйна не се вижда и европейската сигурност е разтърсена, Европейски Съюз бърза да съгласува своите геополитически и климатични ползи през идващите десетилетия. Това идва на фона на тревожни признаци, които пораждат опасения по отношение на енергийните доставки, на които Европейски Съюз разчита и неналичието на бързи заместители, изключително на фона на решението на Москва да спре газа на страните членки Полша и България, откакто те отхвърлиха да заплащат за него в рубли.

Решимостта на блока да се откаже от съветската сила произтича от композиция от доброволни и наложителни дейности. И двете отразяват политическия дискомфорт от подпомагането на финансирането на военната акция на Русия в страна, която е в съседство с Европейски Съюз и желае да се причисли към блока.

Забраната на Европейски Съюз за импорт на въглища от Русия би трябвало да влезе в действие през август и блокът се ангажира да се опита да понижи търсенето на съветски газ с две трети до края на годината. Междувременно препоръчаното петролно ембарго на Европейски Съюз срещна блокадата от Унгария и други страни без изход на море, които се тревожат за цената на прекосяването към различни източници.

В опит да убеди Унгария за постепенния отвод от съветски нефт, пакетът REPowerEU чака финансиране на вложения от към 2 милиарда евро за страните членки, мощно подвластни от съветския нефт.

Спестяванието на сила и възобновимите енергийни източници образуват крайъгълните камъни на пакета, който ще бъде финансиран основно от стратегия за стопански тласъци, въведена, с цел да помогне на страните членки да преодолеят спада, провокиран от пандемията на ковид.

Председателят на Европейска комисия сподели, че пакетът включва към 72 милиарда евро безплатни средства и 225 милиарда евро заеми. Предвижда се финансиране на енергийна успеваемост и възобновимите източници.

Европейската комисия също по този начин предложи способи за усъвършенстване на процесите на утвърждение в страните от Европейски Съюз за планове за възобновими източници, чието прекосяване през бюрокрацията може да отнеме до десетилетие. Комисията сподели, че времето за утвърждение би трябвало да намалее до една година или даже по-малко.

Европейска комисия предлага съответен проект за слънчевата сила, като се планува удвояване на фотоволтаичния потенциал до 2025 година Комисията предлага поетапно обвързване за инсталиране на слънчеви панели на нови здания.

Препоръките на Европейската комисия по отношение на краткосрочните национални дейности за понижаване на търсенето на съветска сила съответстват с разискванията, които се организират в блока от предходната година за установяване на по-амбициозни цели на Европейски Съюз за енергийна успеваемост и възобновими източници за 2030 година

Тези цели са част от уговорките на блока за 55% понижаване на парниковите газове до края на десетилетието спрямо излъчванията от 1990 година и за индиферентност на климата до 2050 година

В този подтекст комисията прикани законодателите на Европейски Съюз в Европейския парламент и националните държавни управления да актуализират личните си оферти за 2030 година за цели за икономисване на сила и възобновими източници.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР