Европейската комисия си поставя за цел до 2040 година пушачите

...
Европейската комисия си поставя за цел до 2040 година пушачите
Коментари Харесай

Възможно ли е пушачите в България да са под 5% до 2040 г.?

Европейската комисия си слага за цел до 2040 година пушачите в Евросъюза да са по-малко от 5 %, като в тези проценти влизат хората в пандизите и психиатричните заведения. Идеята на Стария континент да няма тютюнев пушек е в подтекста на битката с раковите болести.

Изпълнимо ли е това за България? Възможно ли е след близо 20 години, новите генерации у нас да не познават цигарите при изискване, че в този момент близо 40% от българите пушат.

Според последните изследвания на Eвробарометър за Европа броят на пушачите в западноевропейските страни понижава. У нас през последните четири години въпреки и с малко се усилва.



Според представителите на СЗО в страната постоянно се нарушава възбраната за пушене в закрити пространства, както и навън на някои публични места.

" Колегите от РЗИ са претрупани с работа, нямат потенциала да постановат съответните санкции. Имахме предложение екипите, които ревизират заведенията, в които се пуши, да бъдат формирани освен от РЗИ, само че и от представители на локалната власт и полицията и да се затварят заведения при рецидиви, само че това не беше признато от Министерство на здравеопазването ", сподели представителят на офиса на СЗО в България доктор Михаил Oколийски.

За да намалеят пушачите у нас, с изключение на по-строгия надзор съгласно представителите на СЗО държавното управление би трябвало да забрани рекламата на тютюневи произведения и да вкара здравно обучение измежду децата и учениците.

Специалистите са скептични, че скоро в страната ще намалее броят на пушачите. Никой не се стряска от обстоятелството, че от тютюнопушене всяка година у нас умират 17 000 души, съвсем толкоз колкото са умряли за последната година от Ковид - 18 000. Законите против тютюнопушенето на публични места не са съвършени, само че в случай че ги спазвахме, последствията щяха да са надалеч по малко.

" За страдание българинът търси някакви обходни пътеки, заобикаля закона и мисли, че е постигнал нещо с това. Но в действителност е навредил на себе си и на другите към него ", сподели доктор Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев пушек.

" Това, което буди огромно безпокойствие, са дейностите на някои компании за лансиране на новите нагреваеми артикули, извънредно нападателно те се показват като по-безвредни, употребяват се разбиране като " понижен риск " и по този начин се подвеждат хората за ограничение на тютюнопушенето ", сподели Павел Антонов от фондация " Блулинк ".

Явно страната ни и отсега нататък ще е на първите места по смъртност от тютюнопушене в Европа. Иначе в Брюксел считат, че задачата до 2040 година пушачите в Евросъюза да намалеят до 5%, въпреки и сложна, е изцяло изпълнима.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР