Европейската комисия ще увеличи инвестициите си в изкуствени интелект с

...
Европейската комисия ще увеличи инвестициите си в изкуствени интелект с
Коментари Харесай

ЕК и частният сектор ще инвестират над 20 млрд. евро в изкуствен интелект до 2020 г.


Европейската комисия ще усили вложенията си в изкуствени разсъдък с още 1.5 милиарда евро за интервала 2018 - 2020 година, като се надява това да докара до привличането на в допълнение частно финансиране в размер на 2.5 милиарда евро.

Целта е публично-частният бранш да влага в научни проучвания и нововъведения в региона на изкуствения разсъдък и да реализират дружно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 година, заяви Европейската комисия.

Средствата за разработки за изкуствен интелект се отпускат посредством програмата за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ".

Освен увеличение на обществените и частните вложения в региона на изкуствения разсъдък, Европейска комисия ще приготви социално-икономическите промени свързани с образованието на бъдещите фрагменти и ще подсигури подобаваща етична и правна рамка.

" Изкуственият разсъдък преобразява нашия свят също както парната машина или електричеството в предишното. Той показва нови провокации, с които Европа следва да се оправи, с цел да може изкуственият разсъдък да бъде сполучлив и да работи в интерес на всички ", сподели зам.-председателят по въпросите на цифровия обединен пазар Андрус Ансип.

В региона на изкуствения разсъдък Европа разполага с научни откриватели, лаборатории и започващи предприятия на международно ниво. Европейски Съюз също по този начин има мощни позиции в региона на роботиката и е на водещо място в света в региона на превоза, опазването на здравето и индустриалните браншове, които следва да вкарат изкуствен интелект, с цел да останат конкурентоспособни.

Силната интернационална конкуренция обаче изисква координирани дейности, с цел да може Европейски Съюз да бъде в авангарда на въвеждането на изкуствения разсъдък.

Увеличаване на финансовата поддръжка и поощряване на потреблението в обществения и частния бранш Европейски Съюз (публичният и частният сектор) следва да се стремят да усилят вложенията в научни проучвания и нововъведения в региона на изкуствения разсъдък и да реализират дружно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 година, се споделя в известието на Европейска комисия.

Разработване на нова платформа " при поискване "

Увеличаването на средствата с още 1.5 милиарда евро, които се чака да прилекат още 2.5 милиарда евро от частния бранш, ще свърже и укрепи европейските научноизследователски центрове в региона на изкуствения разсъдък и ще насърчи изпитването и експериментирането.

Еврокомисията ще подкрепя създаването на платформа за изкуствен интелект " при поискване ", която ще обезпечи достъп до съответните запаси от изкуствен интелект в Европейски Съюз за всички консуматори, се споделя в известието.

Освен това ще бъдат привлечени средства от Европейския фонд за стратегически вложения за спомагателна поддръжка на вложенията на сдруженията и започващите предприятия в изкуствен интелект.

С помощта на Европейския фонд за стратегически вложения се цели активизирането на повече от 500 милиона евро вложения до 2020 година в редица основни браншове.

Европейска комисия също по този начин ще продължи напъните си по създаване на удобна капиталова среда. Тъй като данните са " суровината " за множеството технологии на изкуствения разсъдък, Европейска комисия предлага законодателство в поддръжка на повторното потребление на данни, както и ограничения за улеснение на обмена на данни. Тук спадат данни за публичните услуги и околната среда, както и научноизследователски и здравни данни.

Социално-икономическите промени с изкуствения разсъдък

Със зараждането на изкуствения разсъдък ще бъдат основани нови работни места, само че други ще бъдат закрити, а множеството преобразувани. По тази причина Европейска комисия ще насърчи страните да модернизират системите си за обучение и образование и да поддържат прехода на пазара на труда благодарение на Европейския дирек на обществените права.

Европейска комисия ще поддържа партньорствата сред бизнеса и просветителните институции, с цел да бъдат привлечени и да останат в Европа повече надарени експерти в региона на изкуствения разсъдък.

Европейска комисия ще сътвори с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд специфични схеми за образование на професионалните профили и ще подкрепя цифровите умения, компетентностите в региона на науките, технологиите, инженерството и математиката, както и предприемачеството и творчеството.

Предложенията по идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз (2021—2027 г.) ще включват засилена поддръжка за придобиването на профилирани умения в региона на цифровите технологии, в това число експертни знания в региона на изкуствения разсъдък.

Осигуряване на подобаваща етична и правна рамка

Както при всяка друга революционна технология, някои приложения на изкуствения разсъдък могат да породят нови етични и правни въпроси, свързани с отговорността или възможното пристрастно взимане на решения. Новите технологии не следва да значат нови полезности, показват от Европейска комисия.

За това до края на 2018 година Европейска комисия ще показа насоки за етиката по отношение на създаването на изкуствен интелект, въз основа на Хартата на главните права на Европейския съюз. Ще се вземат поради правила като бистрота и отбрана на данните, както и въз основа на работата на Европейската група по нравственос в науката и новите технологии.

За да подкрепи създаването на тези насоки, Европейска комисия ще сплоти всички заинтригувани страни в границите на Европейски алианс за изкуствен интелект. Към средата на 2019 година Европейска комисия ще издаде насоки за тълкуването на Директивата по отношение на отговорността за вреди от артикули в светлината на софтуерните промени, с цел да се подсигурява правната изясненост за потребителите и производителите при положение на дефектни артикули.

Следващи стъпки

В сходство с декларацията за съдействие, подписана от 24 страни членки и Норвегия на 10 април 2018 година, през днешния ден се слага началото на работата на Европейска комисия и страните членки по правенето на съгласуван проект за изкуствен интелект до края на годината.

Основните цели са реализиране на оптимално влияние на вложенията на ниво Европейски Съюз и на национално ниво, поощряване на съдействието в Европейски Съюз, продан на положителни практики и установяване на методите за гарантиране на световната конкурентоспособност на Европейски Съюз в тази област.

Европейска комисия също по този начин ще продължи да влага в основни начинания в региона на изкуствения разсъдък, в това число в създаването на по-ефективни електронни съставни елементи и системи. Например чипове, особено създадени за интервенции на изкуствен интелект, компютри на международно ниво, както и водещи планове в региона на квантовите технологии и " картографирането " на човешкия мозък.

Изкуственият разсъдък не е научна фантастика, а към този момент е част от нашето всекидневие - от потреблението на виртуален персонален помощник при организирането на деня ни до телефоните, предлагащи ни песни, които бихме могли да харесаме.

Освен че улесняват живота ни, интелигентните системи оказват помощ за решаването на някои от най-големите международни проблеми, като лекуването на хронични болести, битката с климатичните промени и предвиждането на закани в региона на киберсигурността.

Изкуственият разсъдък е една от най-важните стратегически технологии на 21-ви век.

Европа желае да играе водеща роля в тези промени — доста от неотдавнашните открития в региона на изкуствения разсъдък са направени в европейски лаборатории. Около една четвърт от цялата промишлена и на професионална обслужваща робототехника е създадена от европейски предприятия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР