Европейската комисия ще продължи да подкрепя политическите дискусии за пълното

...
Европейската комисия ще продължи да подкрепя политическите дискусии за пълното
Коментари Харесай

Ще получи ли България дата за сухопътен Шенген в рамките на белгийското председателство?

Европейската комисия ще продължи да поддържа политическите полемики за цялостното присъединение и по суша на България и Румъния към Шенген. Това съобщи пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович. Според него решението за това може да бъде взето още тази година.

„ Комисията поддържа Румъния и България в укрепването на външните граници благодарение на Фротнекс. Също по този начин продължаваме да поддържаме политическите полемики, тъй че решението на Европейския съвет за премахването на инспекциите по сухопътните граници на двете страни да може да бъде взето тази година “, сподели той.

Темата за сухопътното присъединение на България и Румъния към Шенген не присъстваше в речта на министър-председателя на Белгия Александър де Кро, който показа пред Европейския парламент целите на белгийското председателството на Европейски Съюз. В отговор на журналистически въпрос по-късно де Кро съобщи, че в случай че всичко върви по проект, чака да бъдат направени последващи стъпки по въпроса с присъединението на сухопътните граници България и Румъния.

„ През последните седмици бяха направени значимите стъпки напред. Знам, че това е отчасти, що се касае до Шенген, само че въпреки всичко е значимо, че бяха направени. Знам също, че двете страни поставиха големи старания да отговорят на всички въпроси, сложени от доста страни - членки на шенгенското пространство и желая да ги поздравя за тези старания. Мисля, че частичната стъпка, която беше направена, е добър знак, само че аз чакам, в случай че всичко върви по проект, и идващите стъпки да бъдат направени “, разяснява де Кро на взаимна конференция с ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола.



Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола за следващ път изрази поддръжката на Екологичен потенциал за цялостното присъединение на двете страни към Шенген.

" В този Европейски парламент също чакаме с неспокойствие тези стъпки да бъдат подхванати. Приветстваме решението, взето в последния ден на испанското председателство. Месец март няма по какъв начин да пристигна задоволително бързо за България и Румъния “, съобщи тя.

Съгласно решението за присъединението на двете страни от 31 март 2024 година се отстраняват инспекциите на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и сред България и Румъния и страните - членки на шенгенското пространство.

Към момента обаче не е ясно дали инспекции ще има по фериботните линии, които свързват българския и румънския бряг на река Дунав. Европейските депутати от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев са изпратили запитване до Европейската комисия по въпроса.



" Поискахме по бързата процедура Европейска комисия да ни отговори, защото в началото беше комуникирано, че България влиза в Шенген по вода и въздух. Доколкото по въздух тълкувание няма, по-интересният проблем тук е река Дунав. С извънредно внимание чакам отговора на Европейска комисия, защото чух вероятни тълкувания, че границата ни с Румъния е единствено сухопътна. Ако фериботите попадат в обсега на морските граници, това значи тировете и пасажерите да не се ревизират и да няма граничен надзор, което би облекчило доста опашките и трафика ", съобщи Андрей Новаков от ЕНП/ГЕРБ.

Евродепутатите чакат отговора на Европейската комисия до края на февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР