Европейската комисия ще приспадне глобата на Полша, наложена ѝ за

...
Европейската комисия ще приспадне глобата на Полша, наложена ѝ за
Коментари Харесай

Полша ще обжалва решението на ЕК за намаляване на евросредствата заради глоба

Европейската комисия ще приспадне санкцията на Полша, наложена ѝ за мината " Турув " поради неспазване на решение на Съда на Европейски Съюз от европейските фондове, заяви представител на Комисията. Такова деяние се подхваща за първи път. Сумата се дължи за един месец - сред 20 септември до 19 октомври м.г. и възлиза на към 15 милиона евро. Глобата ще би трябвало да бъде платена, макар че на 3 февруари Полша и Чехия подписаха съглашение за споразумяване на разногласието. Тя се намира покрай границата сред двете страни.

През май 2021 година Съдът на Европейски Съюз подреди на полското държавно управление да затвори мината поради вредите, които употребата ѝ нанася на околната среда. През септември Съдът наложи на Варшава санкция от 500 000 евро дневно, до момента в който мината не бъде затворена.

Полша съобщи, че ще апелира невижданото решение на Европейската комисия да понижи средствата от Европейски Съюз, с цел да се събере неплатената санкция, която Варшава е натрупала поради отхвърли си да затвори въглищната мина.

" Полша ще употребява всички вероятни правни средства, с цел да апелира това решение ", съобщи представителят на държавното управление Пьотр Мюлер пред полската осведомителна организация PAP.

Еврокомисията предизвести, че ще изземе още от предопределените за Полша средства поради друга санкция, наложена от Европейския съд поради отхвърли на ръководещите във Варшава да съобразят правосъдните промени с правилото за самостоятелност на съда. По този проблем санкцията за Варшава пораства с един милион евро всеки ден и към този момент надвишава 100 милиона евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР