Европейската комисия ще приложи към трасето на Турски (наричан в

...
Европейската комисия ще приложи към трасето на Турски (наричан в
Коментари Харесай

ЕК няма да допусне монопол на Газпром в Турски поток

Европейската комисия ще приложи към трасето на " Турски (наричан в България - Балкански) поток " през България клаузите на газовата инструкция и няма да допусне монополна употреба на газопровода. Това съобщи представителят на Европейска комисия по енергетиката и измененията в климата Тим Макфий, представен от украинската национална организация " Укринформ ".
Агенцията прецизира, че изказването е направено в отговор на въпроси на български публицист за това дали българската част на " Турски поток " е в сходство с Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, като се има поради, че над 90% от мощностите на газопровода са контрактувани от " Газпром ".
" Отговорът е доста къс. Европейската комисия деликатно следи обстановката и ние ще прилагаме съответните правила на Европейски Съюз в областта на енергетиката към всички тръбопроводи на територията на Европейски Съюз без никаква дискриминация ", разяснява Макфий на брифинг.
" Турски поток " публично беше открит от президентите на Турция - Реджеп Таип Ердоган, и на Русия - Владимир Путин. На събитието участваха министър председателят Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.
Припомняме, газопроводът включва две тръби, едната от които е с годишен потенциал 15.75 милиарда куб. метра и е предопределена за турския пазар, а другата ще транзитира газ към Югоизточна Европа. Предвижда се мощността на тръбата през България да е 12 милиарда куб. метра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР