Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу

...
Коментари Харесай

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух |

Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България, тъй като страната не не е осигурила изцяло осъществяване на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година.

Със правосъдното решение тогава бе открито, че България не е изпълнила отговорностите си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух. В страната непрекъснато не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били подхванати подобаващи ограничения за редуциране на времето на превишаванията, се показва в известието на комисията, представено от Българска телеграфна агенция. 

Искът може да докара до налагането на санкции за времето от първото правосъдно решение и за времето от второто решение до обезпечаването на изцяло осъществяване на условията, прецизира Европейска комисия. За да извърши решението, от българската страна се очакваше да одобри и приложи ограничения. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 година удостоверяват, че откритото от съда непрекъснато неспазване продължава, се отбелязва в известието.  

Повече от три години след решението България към момента не е осигурила съблюдаване на избраните по европейските правила пределно възможни стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха. Постигнатите до момента резултати са незадоволителни, защото България към момента не е почнала фактически да ползва ограничения по места, с които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че множеството ограничения се приготвят или следва да влязат в действие през 2024 година. 

В България се следят някои от най-големите превишения в Европейски Съюз на годишните и на дневните пределно възможни стойности за ПФЧ10, с произлизащите от това рискове за здравето. Особено огромни са превишенията при дневните пределно възможни стойности - те са маркирани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното според разпоредбите, разяснява комисията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР