Европейската комисия ще представи план за укрепване на икономическата сигурност

...
Европейската комисия ще представи план за укрепване на икономическата сигурност
Коментари Харесай

С поглед към Китай: ЕК представя нов план за икономическата сигурност

Европейската комисия ще показа проект за подсилване на икономическата сигурност на Европейски Съюз посредством по-строг надзор над задграничните вложения, износа и приключването на технологии към страни като Китай, предава Reuters.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз ще показа просторен документ за разискване дружно с предложение за нов закон, който ще изисква от всички страни членки да ревизират и вероятно да блокират задграничните вложения, с цел да дефинират дали те съставляват риск за сигурността.

Комисията ще изложи концепциите си за по-добро съгласуване на контрола върху износа, изключително за артикули, които биха могли да имат военно приложение, и за по-строг надзор върху това кой може да взе участие в научни проучвания в региона на основни технологии и да има достъп до тях. Европейска комисия също по този начин ще упорства за нови ограничения, които да лимитират приключването на чувствителни технологии към дестинации или страни, които " будят безпокойствие ".

В проектите не се показват имена на страни, само че Европейски Съюз натъртва на работата с " надеждни сътрудници " и премахването на риска " - политика на блока за понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай, който господства в производството на зелени технологии и основни минерали, и към който блокът се отнася с по-голямо съмнение заради околните му връзки с Русия.

Въвеждането на повече общоевропейски ограничения ще се окаже мъчно, защото контролът върху износа и вложенията е от компетенциите, които членовете на Европейски Съюз ползват свои лични. Все повече обаче се осъзнава, че блокът би трябвало да сплоти икономическата си тежест, с цел да се конкурира с страни като Китай и Съединени американски щати.

Новата тактика включва още усилване на конкурентоспособността на Европейски Съюз, диверсификация на доставките и експортните пазари, стимулиране на научните проучвания и вложенията в региона на актуалните полупроводници, квантови калкулации и биотехнологии, както и по-тясно партньорство със съдружниците.

Това е " парещ картоф ", който може да отнеме известно време, с цел да се придвижи напред. Изпълнението ще бъде мъчно, само че е налице нова геополитическа действителност ", съобщи един от дипломатите на Европейски Съюз.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз стартира спор по отношение на икономическата сигурност на Европейски Съюз през юни, като съобщи, че пандемията, нахлуването на Русия в Украйна, хакерските атаки и инфраструктурните офанзиви и нарасналото геополитическо напрежение са провокирали голям брой нови опасности.

Припомняме, че по време на Световния стопански конгрес в Давос предходната седмица, френският президент Еманюел Макрон показа цялостна визия за бъдещето на Франция и Европа, като акцентира на икономическите промени, екологичната резистентност и укрепването на европейския суверенитет.

Ключова част от тактиката включва задълбочаване на съюза на европейските финансови пазари, с цел да се обезпечат по-интегрирани финансови системи на целия континент. Макрон акцентира потребността от повече европейски обществени вложения, като предложи опцията за еврооблигации, ориентирани към предпочитани области.

Нашият континент разполага с доста спестявания, само че те не се насочват към верните места, към верните браншове. Можем да продължим напред, всички 27 от нас, би трябвало да го създадем ", сподели френският президент.

Визията му за по-суверенна Европа включва обезпечаване на европейско произвеждане в основни софтуерни браншове и сериозни елементи от веригата за основаване на стойност - от чипове до селско стопанство и от възобновима до нуклеарна сила.

Той разказа Европейски Съюз като план, който не зависи от огромните сили и не е план на надмощие, а на баланс, равновесие и почитание. Макрон посочи, че това са стълбовете на суверенния метод и в случай че Европа може да е единна и да влага доста в тези браншове, тя може да реализира амбициозните си цели.

На Форума в Давос ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен съобщи, че Русия е все по-изолирана и към този момент зависи от Китай както във военно, по този начин и в икономическо отношение. Според нея Русия разчита от ден на ден на източния си съдружник, защото не съумява да реализира задачите си.

Това е на първо място боен неуспех ", сподели тя, като означи, че до момента Украйна е запазила своята " независимост и самостоятелност " в съвсем двегодишната война.

" Провалът на Русия е и стопански ", добави дипломатът от Брюксел, наблягайки въздействието на глобите, които са изолирали страната от търговията със западните съдружници.

Търговията на Русия с Китай внезапно набъбна след западните наказания, наложени след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година Годишната двустранна търговия сред двете страни доближи съвсем 200 милиарда $ през предходната година, което президентът Си Дзинпин приветства като " исторически връх ". Това се случва на фона на възходящите спекулации за ролята на Пекин в подхранването на войната на Москва, като нови данни от сочат, че китайските компании са сериозни проводници в насочването на западни технологии към съветската войска, написа CNBC.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР