Европейската комисия ще предприеме постепенно премахване на Временната рамка за

...
Европейската комисия ще предприеме постепенно премахване на Временната рамка за
Коментари Харесай

ЕК премахва рамката на държавната помощ заради COVID-19

Европейската комисия ще предприеме последователно унищожаване на Временната рамка за държавна помощ, призната през 2020 година поради пандемията от COVID-19.

Тя разреши на страните членки на Европейски Съюз да преодолеят съществени усложнения в стопанската система в подтекста, породени от болестта. Срокът на Временната рамка няма да бъде продължен след периода на приключване, който е 30 юни.

Действащият проект за последователно унищожаване и за преход няма да бъде изменен. Това важи и опцията страните членки да дават характерни ограничения за поддръжка на вложенията и на платежоспособността надлежно до 31 декември т.г. и до 31 декември 2023 година,

„ Към днешна дата Комисията е приела над 1300 решения, като е одобрила съвсем 950 национални ограничения на стойност близо 3 трилиона евро под формата на държавни помощи “, посочи изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия Маргрете Вестагер, която дава отговор за конкуренцията.

Действително изразходени са били 730 милиарда евро. Всички утвърдени помощи са били нужни и пропорционални.

„ Днес, след повече от две години, най-накрая сме очевидци на изцяло възстановяване на санитарната рецесия в Европа, като броят на инфектираните с COVID-19 е под надзор, а процентът на имунизиране е релативно висок. С последователното унищожаване на ограничаващите ограничения европейската стопанска система стартира първи стъпки към възобновяване след санитарната рецесия “, разяснява Вестагер.

Тя обаче посочи, че последователното унищожаване ще бъде поетапно и координирано. Помощта, нужна на засегнатите предприятия, няма ненадейно да бъде спряна. Временната рамка към този момент планува еластичен преход до 30 юни 2023 година, по-специално във връзка с разновидностите за преобразуването и преструктурирането на инструментите за дълга (например гаранции, заеми и възстановяеми аванси) в други форми на помощ като директни безплатни средства, при съществуването на ясни гаранции.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР