Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на

...
Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на
Коментари Харесай

ЕК ще компенсира българските фермери с €16 евро заради зърното от Украйна

Европейската комисия ще даде 56 милиона евро за подкрепяне на фермерите в Полша, Румъния и България, наранени от нараствания експорт на селскостопанска продукция от Украйна. Това заяви комисарят по земеделието Януш Войчеховски,

България и Полша ще получат надлежно по 16 и 30 милиона евро заради обстоятелството, че комбинацията от локалното им произвеждане и вноса от Украйна надвишава междинното за петте години преди съветската военна интервенция. За Румъния е решено да се провиснал 10 милиона евро, тъй като се трансформира в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по „ маршрутите на солидарността “.

Унгария и Словакия също се сблъскаха с нарастване на украинския импорт на зърно, само че те не получават помощ, защото техният смесен импорт и вътрешно произвеждане не надвишава междинното за петте години преди военните дейности.

Очаква се заплащанията да бъдат осъществени до 30 септември 2030 г, като се чака от трите страни да уведомят Европейската комисия по какъв начин са разпределени средствата и по какъв метод е помогнато на производителите.

Европейски Съюз и Украйна подписаха всеобхватно съглашение за зона за свободна търговия през 2016 година, което суспендира митата и цените върху към половината от селскостопанските артикули на Украйна. Износът от Украйна за Европейски Съюз на останалите артикули беше омекотен предишния май за една година като част от „ маршрутите на взаимност “ - тези ограничения бяха подхванати от Европа, с цел да подтиква стопанската система на нападнатата от Русия страна и последователно да интегрира Украйна във вътрешния пазар на Европейския съюз.

Припомняме, че още веднъж поради въздействието на войната в Украйна на българските аграрни производители, служебният отраслов министър Явор Гечев разгласи, че България публично ще изиска от Европейски Съюз равнене на дотациите в Съюза. За момента обаче никоя страна към момента не е подкрепила България в това нейно искане.
 България желае равнене на земеделските дотации в ЕС
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР