Европейската комисия ще предложи ваксинацията срещу Covid да осигурява свободно

...
Европейската комисия ще предложи ваксинацията срещу Covid да осигурява свободно
Коментари Харесай

ЕК ще предложи 9-месечна валидност на ваксинацията срещу Covid за пътуване

Европейската комисия ще предложи имунизацията против Covid да обезпечава свободно придвижване на територията на Европейски Съюз за период от 9 месеца, оповестява организация Блумбърг.

Според документ, с чието наличие американската медия се е срещнала, Европейска комисия ще предложи на страните членки на съюза да продължат да позволяват на своя територия пасажери, имунизирани с препарати, утвърдени на европейско ниво. Тя ще предложи още 27-те страни да отворят от 10 януари своите граници за хора, ваксинирани с ваксини, утвърдени от Световната здравна организация.

Предложението вкарва нов период за годност на документите след имунизация, което допуска, че ще е належащо слагането на бустерни дози след 9-месечния интервал.

Очаква се Европейска комисия да насочи рекомендациите по-късно през днешния ден, отбелязва Блумбърг.

Вчера Европейският център за надзор и предварителна защита на болесттите предложи да бъде премислен разновидността за задължаване на всички пълнолетни в Европейски Съюз да си слагат бустерна доза ваксина против Covid, което е огромна смяна в напътствията на тази европейска организация. Също в сряда гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани подсилващата доза ваксина да стане наложително изискване за пътешестване в Европейския съюз.

С предложенията си Европейска комисия би трябвало да изглади разликите в разпоредбите на обособените държави-членки, с цел да се резервира опцията за пътешестване.

Тъй като броят на случаите на Covid продължава да нараства в цяла Европа, EК възнамерява да приключи белия лист със страни, от които всички пътуващи влизат свободно, без значение от имунизационния статус, считано от 1 март. От тази дата нататък имунизираните и преболедувалите пасажери с дигитален Covid документ на Европейски Съюз или равностоен пропуск ще може да влиза свободно в блока.

Като спомагателна защитна мярка ще се изисква негативен PCR тест за всички пасажери, които са били имунизирани с утвърдена от СЗО ваксина, която не е утвърдена от европейския регулатор на медикаментите ЕМА, както и за преболедувалите.

Съгласно това, което комисията назовава " банален метод “, от 1 март Европейски Съюз ще направи пътуването напълно подвластно от статуса на пасажера, а не от страната на генезис.

Срокът до март има за цел да даде време на страните отвън Европейски Съюз да усилят в допълнение своите равнища на имунизация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР