Европейската комисия ще помогне на 5 държави членки да прекратят

...
Европейската комисия ще помогне на 5 държави членки да прекратят
Коментари Харесай

ЕК ще помогне на България и още 4 държави да прекратят зависимостта си от руско ядрено гориво

Европейската комисия ще помогне на 5 страни членки да прекратят зависимостта си от съветско нуклеарно гориво като част от проекта за прекъсване на съветските енергийни доставки за Евросъюза до 20227-ма година, оповестява " Файненшъл таймс ".

 

Освен Българи още Чехия, Унгария, Словакия и Финландия употребяват съветско нуклеарно гориво за съветски нуклеарни централи , а в някои от страните съветският колос " Росатом " е единственият лицензиран снабдител.

 

В момента съветските летателни апарати, които доставят нуклеарно гориво, са изключени от европейските наказания против Москва.

Във всяка една от петте страни националните регулатори издават лицензи, а Европейската комисия ще окаже техническа поддръжка - това планува проекта RepowerЕК, който беше оповестен тази седмица и съдържа пътна карта за откъсването на блока от съветски природен газ и съветски нефт.

 

Същевременно американската компания " Уестингхаус " удостовери, че работи за бърз регулаторно решение на национално равнище, с цел да може да размени съветското нуклеарно горива с американско.

 

" Файненшъл таймс " оповестява, че България има нуклеарно горива за 2 години и половина и е удостоверила, че води договаряния с " Уестингхаус ". Замяната на съветското нуклеарно горива би трябвало да е реалност най-късно до началото на 2024-та година.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР