Европейската комисия ще отпусне на Гърция помощ в размер на

...
Европейската комисия ще отпусне на Гърция помощ в размер на
Коментари Харесай

Гърция получава 700 млн. евро помощ за мигрантите от Брюксел

Европейската комисия ще отпусне на Гърция помощ в размер на 700 млн. евро за справяне с тълпите от мигранти, които се пробват да влязат в Европейския съюз през Турция.

Това разгласи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен на взаимна конференция в Гърция с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, оповестяват международните медии.

Преди това висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди прикани страните членки на Европейски Съюз да обезпечат по-голяма помощ за Гърция.

" Гърция е членка на Европейски Съюз, тъй че основният ѝ източник на поддръжка са европейските запаси ", посочи Гранди и добави: " Гърция има потребност от още. Това е доста явно. "

Същевременно комисарят похвали Турция, която приютява към 3,7 млн. сирийски бежанци, като сподели, че тя е " доста добра " в обезпечаването на заслон за тях.

От своя страна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Турция да съблюдава съглашението с Европейски Съюз от 2016 година, с което тя се съгласи да възпира мигрантите към Европа в подмяна на помощ в размер на няколко милиарда евро.

Мишел настоя, че е значимо за Европа да отбрани своите граници. Европейски Съюз желае от Турция цялостно съблюдаване на съглашението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще извърши до край своята част от договорката, е показал ръководителят на Европейския съвет, макар че през вчерашния ден след срещата с българския министър председател Бойко Борисов, турският президент Реджеп Тайип Ердоган отсече, че Турция не желае финансовата помощ на Европейски Съюз, тъй като достойнството ѝ била по-важна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР