Европейската комисия ще направи в България две проверки до края

...
Европейската комисия ще направи в България две проверки до края
Коментари Харесай

Брюксел ще направи проверки в България, свързани с управлението на средствата от ЕС

Европейската комисия ще направи в България две инспекции до края на годината, свързани с ръководството на средствата от Европейски Съюз и случаи на подозрения за спор на ползи. Това заяви представител на дирекция " Регионално и градско развиване " на Европейска комисия, който взе участие в днешното съвещание на комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор, съобщи Българска телеграфна агенция.

На съвещанието беше разисквана чернова на отчета от визитата на 11-13 април на евродепутати от парламентарната комисия в нашата страна. Очаква се в идващите две седмици евродепутатите да предложат промени в текста.

От името на евродепутата Томаш Здеховски от Европейската национална партия (ЕНП), зам.-председател на парламентарната комисия, бе показано мнение, че към този момент отчетът съдържа чувствителни данни, които могат да станат причина за спънки при бъдещи сходни инспекции. По неговите думи, в случай че отчетът резервира разликите по отношение на другите сходни документи, съставяни до момента, това може да даде мотив за обвинявания в друго отношение към обособените страни в Европейски Съюз.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП) разяснява, че за първи път в своята работа в комисията вижда в отчет в детайли разказани диалози и съответни фрази. Особено ме изненадват многото посочени имена на политици, в това число във връзка задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, разясни той.

Цветелина Пенкова от групата " Социалисти и демократи " поддържа Новаков за това, че на срещите в България е имало неприкритост. Според нея не е неправилно отчетът да съдържа имената на участниците в срещите. По нейните думи наблюденията на евродепутатите са, че се удостоверяват някои от откритите от Европейска комисия и ОЛАФ недостатъци при ръководството на средствата от Европейски Съюз у нас.

София инт Велд (Обнови Европа) съобщи, че в отчета няма нищо учудващо. По нейните думи изходът от визитата е позитивен, тъй като демонстрира, че има доста проблеми, само че и доста дейности за тяхното превъзмогване.

Йоаким Кус (Идентичност и демокрация) означи, че в България има над 40 проверяващи служби, само че няма резултати. Според него е допустимо да има компликации в приложението на разпоредбите и по тази причина да не се вижда прогрес. Може би липсва политическа воля, допустимо е това да се промени. Не съм огромен оптимист и мисля, че след три години основният прокурор още ще бъде същият и няма да има огромни промени, съобщи той
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР