Европейската комисия ще може да прибягва до крайни мерки, когато

...
Европейската комисия ще може да прибягва до крайни мерки, когато
Коментари Харесай

ЕК ще може да нарежда поръчки за особено важни стоки

Европейската комисия ще може да прибягва до крайни ограничения, когато съществува опасност от доста спиране на доставките на артикули или услуги от стратегическо значение с възможност от ескалиране в изключителна обстановка на единния пазар.

Така да вземем за пример при рецесия Брюксел ще може да подреди на предприятията да одобряват поръчки с приоритет за артикули от изключително значение.

Това планува показаният през днешния ден от Европейска комисия, или SMEI (Single Market Emergency Instrument). Целта му е опазване в интерес на жителите и предприятията от целия Европейски съюз свободното придвижване на артикули, услуги и хора.

SMEI добавя други законодателни ограничения на Европейски Съюз за ръководство на рецесии като Механизма за гражданска отбрана на Съюза, както и разпоредбите на Общността за съответни браншове, вериги на доставки или артикули като опазването на здравето, полупроводниците или продоволствената сигурност, за които към този момент са планувани целеви ограничения за реагиране при рецесии.

Инструментът основава рамка за ръководство на рецесии, с цел да се разпознават другите закани за единния пазар и да се подсигурява безпроблемното му действие. Това ще става посредством следните дейности:

• Създаване на конструкция за ръководство на рецесии за единния пазар. Това са нов механизъм за наблюдаване на единния пазар, установяване на разнообразни равнища на риск и съгласуване на подобаваща реакция на няколко стадия - обмисляне на дейности при изключителни обстановки и режими на зоркост и на изключителна обстановка. Рамката за обмисляне на дейности при изключителни обстановки ще разреши на Европейска комисия и на страните членки да основат координационна и информационна мрежа за повишение на готовността. Впоследствие, в случай че бъде открита опасност за единния пазар, Комисията може да задейства режима на зоркост. В случай на рецесия с широкообхватно влияние върху единния пазар Съветът на Европейски Съюз може да задейства режима на изключителна обстановка. Ще бъде основана консултативна група, формирана от Европейска комисия и страните членки, която да дава оценка за дадена обстановка и да предлага най-подходящите ограничения за реагиране;

• Предлагане на нови дейности за справяне със заканите за единния пазар. В режим на зоркост страните членки в съдействие с Европейска комисия, ще насочат напъните си главно към наблюдение на веригите на доставки на избрани стратегически значими артикули и услуги, както и към основаването на стратегически запаси в тези области. Когато режимът на изключителна обстановка бъде задействан, свободното придвижване в границите на единния пазар ще бъде непокътнато чрез черен лист на неразрешените ограничавания и, в по-общ проект, посредством засилен и провеждан бързо надзор на едностранните ограничавания. Комисията ще може също по този начин да предложи на страните от Европейски Съюз да подсигуряват съществуването на артикули от изключително значение при рецесия посредством улеснение на разширението или смяната на предназначението на индустриални линии или посредством ускорение на издаването на позволения. Брюксел ще може и да предложи на страните членки да извършат целево систематизиране на основаните в режима на зоркост стратегически запаси. Както в режим на зоркост, по този начин и в режим на изключителна обстановка ще се ползват и нови правила за улеснение на възлагането от страна на ЕКа от името на страните членки на публични поръчки за артикули и услуги от изключително значение;

• Крайни ограничения при изключителна обстановка. Това ще става при такива условия и единствено след задействане на режима на изключителна обстановка, Европейска комисия ще може също да приложи принадлежности, за които ще се изисква обособена стъпка за задействане. В подобен случай Комисията ще може да насочи към икономическите оператори специфични претенции за информация, които могат да станат наложителни. Тя може също да изиска от тях да одобряват поръчки с приоритет за артикули от изключително значение при рецесия. Предприятията ще би трябвало да изпълнят или да показват пояснение с излагане на съществени учредения за отвод. Освен това чрез ускореното стартиране на пазара на избрани артикули посредством по-бързо изпитване и акредитация, в това число посредством оценяване на сходството, ще бъде обезпечена наличността на тези артикули по време на изключителни обстановки. Правилата, позволяващи такива дерогации, са избрани в обособени оферти за правилник и за инструкция за изменение на редица свързани с съответни артикули регулаторни режими.

„ Трябва да подсигуряваме, че единният ни пазар ще действа когато и да е, в това число по време на рецесия “, разяснява изпълнителният зам.-председател на Европейска комисия Маргрете Вестагер, чийто сектор е Европа, готова за цифровата епоха.

Според еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон SMEI съставлява „ систематичен отговор за опазване на свободното придвижване на артикули, хора и услуги в неподходящи времена “.

Предложенията ще бъдат разисквани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. След като бъдат признати от съзаконодателите, регламентите ще влязат в действие на двадесетия ден след деня на публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР