Европейската комисия се отказва от идеята за определяне на таван

...
Европейската комисия се отказва от идеята за определяне на таван
Коментари Харесай

Guardian: ЕК се отказва от идеята за ограничаване на цените на руския газ

Европейската комисия се отхвърля от концепцията за установяване на " таван " на цените на съветския газ, обаче упорства за налагане на налог върху " несъразмерните " облаги на енергийните компании. Това следва от план на документ на Европейска комисия който не е публично оповестен, само че до който вестник The Guardian е получил достъп.

Според документа, Европейски Съюз счита да наложи налог на свръхпечалбите на енергийните компании, работещи с изкопаеми горива (изисквайки така наречен " вноска за взаимност " ), а също по този начин ще ограничи приходите на производителите на електрическа енергия, употребяващи възобновими енергийни източници. Приходите на последните се усилиха внезапно заради повишаването на електрическата енергия, вследствие от по-високите цени на газа.

Европейска комисия има намерение да употребява получените средства за подкрепяне на най-уязвимите семейства и предприятия. Очаква се, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ще оповести проекта на Европа за битка с възходящите цени на електрическата енергия на следващия ден (14 септември).
 Politico: Европейска комисия обмисля ограничение на цената на съветския газ
Politico: Европейска комисия обмисля ограничение на цената на съветския газ

Предлаганият " таван " е фрапантно по-нисък от актуалните пазарни цени

Съдържанието на окончателния вид на документа към момента може да се промени, показват от The Guardian. Но планът демонстрира, че Европейската комисия не е получила задоволителна поддръжка от страните-членки на Европейски Съюз, с цел да вкара " таван " на цените на съветския газ, настояват публицисти от изданието. В същото време самата Европейска комисия счита новия вид за битка с енергийната рецесия за желан.

Срещу препоръчаната мярка за ограничение на цените на съветския газ са се оповестили огромни купувачи на газ от Русия като Унгария, Словакия и Австрия. Техните държавни управления са изразили опасения, че в случай че бъде натрапен " таван " на цените, Кремъл изцяло ще спре доставките на природен газ, тласкайки стопанските системи им към криза. Руският президент Владимир Путин по-рано предизвести за сходен " ответен удар ".

В същото време към дузина страни, в това число Франция и Полша, са се изказали в интерес на определянето на горна граница на цените на целия вносен газ, като съгласно тях, сходен ход е по-добрият метод за ограничение на нарастването на цената на електрическата енергия. Нидерландия и Дания, от своя страна, са внимателни по отношение на всевъзможни ценови тавани, а Германия се притеснява, че тази мярка ще провокира несъгласия в Европейски Съюз.

В същото време, налагане на данъкът върху свръхпечалбите за петролните и газовите компании и ограничение на приходите на някои производители на електрическа енергия се поддържат от множеството страни от Европейски Съюз, по информация на The Guardian.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР