Европейската комисия се очаква да предложи следващата седмица на страните

...
Европейската комисия се очаква да предложи следващата седмица на страните
Коментари Харесай

Мерки! Европейският съюз иска ограничаване на отоплението в обществените сгради

Европейската комисия се чака да предложи идната седмица на страните членки на Европейски Съюз ограничение на отоплението до 19 градуса, а на климатизацията - до 25 градуса, в публичните здания. Целта е да бъде понижено потреблението на природен газ в съюза, излиза наяве от проектодокумент, представен от Франс прес.

С цел да се приспособи по-добре към фрапантния спад на съветските газови доставки и даже възможното им прекъсване, Брюксел предлага ограничения, които биха икономисали нуждата от сред 25 и 60 милиарда кубични метра годишно.

" Ако действаме в този момент, бихме могли да ограничим с една трета последствията от ненадейно прекъсване " на доставките, отбелязва Европейска комисия в документа, който ще бъде оповестен на 20 юли и към момента предстои на ремонти.

Около 11 милиарда кубични метра газ може да се спестят от ограничение на отоплението и охлаждането на постройките, сред 4 и 40 милиарда кубични метра - от икономии на нужните количества за произвеждане на електричество, и 10-11 милиарда - от промишлеността, която към този момент понижи своето ползване поради скока на цените на " синьото гориво ", написа в текста.

Европейската комисия поддържа различни източници на отопление и приканва за осъществяване на информационни акции, които да убедят хората да понижат заложената температура за отопление с 1 градус тази зима.

На " предпазените клиенти " по смисъла на европейското законодателство - семействата, обществените услуги, дребните и междинни предприятия - се пада дял от по-малко от 37 % от общата консумация в Европейски Съюз и " симулациите демонстрират, че те няма да бъдат наранени в сериозна степен " от дефицита на газ, гласи оценката на Европейска комисия. По тази причина тя избира да се концентрира върху огромните консуматори - електрическите централи и промишлеността.

В случай на цялостно прекъсване на съветските доставки този месец, европейските газови складове ще бъдат запълнени на не повече от 65-71 % преди зимата, предизвестява Европейска комисия, цитирайки прогнози на мрежата на европейските газови транспортни оператори.

Предложенията на Европейска комисия ще бъдат съществена тематика на срещата на министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз на 26 юли в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР