Европейската комисия се намеси в спора между Берлин и Вашингтон

...
Европейската комисия се намеси в спора между Берлин и Вашингтон
Коментари Харесай

ЕК се намесва с обещание за 80 млн. евро в спора за ваксината между Берлин и Тръмп

Европейската комисия се намеси в разногласието сред Берлин и Вашингтон по отношение на немската компания CureVac, която създава ваксина против ковид. В понеделник Брюксел предложи на компанията обезпечен заем от 80 млн. евро, с цел да " форсира развиването и производството на имунизацията против ковид в Европа ", написа Politico.

Спорът ескалира през уикенда, откакто в. Welt am Sonntag написа, че американският президент Доналд Тръмп се пробва да притегли CureVac в Съединени американски щати, с цел да получи страната му извънредни права върху разработките. Инвеститорът Дитмар Хоп, чийто фонд държи 80% от CureVac, разяснява, че бизнесът ще остане в Германия, само че удостовери, че Тръмп е опитал да си подсигурява извънредни права. На въпрос на немския тв канал Sport 1 за какво е отказал предлагането на американския президент от 1 милиарда евро той дава отговор: " Не е допустимо немска компания да създава имунизацията и тя да бъде употребена извънредно в Съединени американски щати. Това не беше вид за мен ".

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник " За целия свят, не за обособени страни "

Германският стопански министър Петер Алтмайер съобщи, че " Германия не е за обмен ", а от здравното министерство на страната показаха пред ZDF, че евентуалната ваксина ще бъде " за целия свят, не за обособени страни ". От американска страна настояват, че историята е " значително раздухана ", тъй като Вашингтон е приказвал с повече от 25 компании, които имат капацитет за създаване на ваксина, и множеството от тях към този момент са получили финансиране от американски вложители, като крайният резултат " ще бъде споделен със света ".

Според Welt am Sonntag немското държавно управление обмисля контрапредложение, което да направи на CureVac, с цел да резервира компанията в страната. От здравното министерство настояват, че кабинетът на Меркел организира интензивни полемики с CureVac, защото е " доста заинтригуван от създаването на ваксина против ковид в Германия и в Европа ".

Какво споделят от CureVac

Първоначално от CureVac излязоха със следното изказване: " Не сме получавали оферта от държавното управление на Съединени американски щати или от свързани сдружения преди, по време или след срещата с спешния щаб към Белия дом на 2 март. Отхвърляме всички обвинявания в пресата ".

По-късно Дитмар Хоп разяснява: " Ако успеем скоро да разработим ефикасна ваксина против ковид, тя би трябвало да доближи, да отбрани и да помогне на хората освен районно, само че също по този начин солидарно по света. Ще се веселя, в случай че това може да бъде реализирано от Германия посредством моята дълготрайна инвестиция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР