Европейската комисия създаването на коридори на солидарността, които да гарантират,

...
Европейската комисия създаването на коридори на солидарността, които да гарантират,
Коментари Харесай

ЕК прави коридори на солидарността за зърно от Украйна

Европейската комисия основаването на коридори на солидарността, които да подсигуряват, че Украйна може да изнася зърно. Страната също по този начин ще може да внася нужните й артикули – от филантропични помощи до храна за животни и торове.

Това разгласи през днешния ден еврокомисарят за превоза Адина Вълян.

В момента в Украйна има 40 милиона тона зърно. Половината от това количество би трябвало да бъде изнесено до юли, като бъде употребена инфраструктурата на Европейски Съюз, сподели Вълян.

След съветската експанзия и блокирането на украинските пристанища от страна на военните сили на Москва обаче зърното и другите селскостопански артикули от някогашната руска република не могат да доближат крайната си цел. Ситуацията съставлява сериозна опасност за сигурността на прехраната по целия свят. Затова е належащо основаването на различна логистика члез потреблението на всички вероятни типове превоз.

Въпреки напъните на Европейски Съюз и страните членки за улеснение на прекосяването на границите сред Украйна и Съюза, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени да преминат границата. В момента те чакат приблизително 16 дни, а на някои пропускателни пунктове – до 30 дни.

В украинските силози към момента се съхранява зърно, готово за експорт. Допълнителен проблем е другата широчина на междурелсието. Украинските вагони не са съвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на Европейски Съюз. Така множеството артикули би трябвало да бъдат трансферирани на камиони или вагони, които дават отговор на общоприетото междурелсие на Европейски Съюз. Този развой лишава доста време, а оборудванията за прекачване на товарите по границите са лимитирани.

За превъзмогване на пречките Европейска комисия дружно със страните членки и заинтригуваните страни ще подхващат в кратковременен проект следните дейности:

• Допълнителен товарен преносим състав, плавателни съдове и камиони. Комисията приканва участниците на пазара на Европейски Съюз незабавно да дават спомагателни транспортни средства. Брюксел ще сътвори логистична платформа за намиране на сътрудници и ще изиска от страните членки да дефинират специфични звена за контакт („ обслужване на едно гише “);

• Капацитет на транспортните мрежи и терминалите за прекачване на товарите. Украинските колета за експорт на селскостопански артикули би трябвало да се употребяват с преимущество и шефовете на инфраструктурата - да дават железопътни слотове за този експорт. Европейска комисия приканва участниците на пазара незабавно да трансферират преносими товарачи за зърно към съответните гранични терминали, с цел да бъде ускорена работата. Споразумението с Украйна в региона на автомобилния превоз също ще отстрани секторите със затруднения;

• Митнически процедури и други инспекции. Националните органи да обезпечат подобаващ личен състав за ускорение на процедурите на ГКПП;

« Складиране на артикули на територията на Европейски Съюз. Комисията ще направи оценка на наличния потенциал за предпазване в Европейски Съюз. В съгласуваност с страните членки Брюксел ще спомогне за обезпечаването на по-голям потенциал за краткотрайно предпазване на украинския експорт.

В средносрочен до дълготраен проект Европейска комисия ще работи и за увеличение на инфраструктурния потенциал на новите коридори за експорт и за основаване на нови инфраструктурни връзки в границите на възобновяване на Украйна.

• В съолбщението на Европейска комисия България се преглежда като вид за различен маршрут на транспорт по коридорите на солидарността. Повечето украински търговци се съсредоточмават върху превоза пред Полша и Румъния. Цатова би трябвало да бъдат проучени направления, терминали за прекачване на товари ии пристанища в други страни членки като България и балтийските страни, считат в Брюксел.
Какъв е украинският експорт
При естествени условия се изнасят 75% от производството на зърно в Украйна. Това генерира към 20 на 100 от националните годишни доходи от експорт.

Преди войната 90% от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през черноморските пристанища. Около една трета от експорта е предопределен надлежно за Европа, Китай и Африка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР