Европейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три

...
Европейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три
Коментари Харесай

Брюксел подновява наказателна процедура срещу България заради електронните документи

Европейската комисия заяви през днешния ден, че стартира изначало открита преди три години наказателна процедура против България.

Причината е несъблюдение на условието за основаване на единно звено за контакт за наложителния продан на информация за сигурността на документите за идентичност.

Миналата година комисията реши да заведе дело в Съда на Европейски Съюз против България, тъй като страната не е спазила периода до 2012 година да обезпечи достъп до данните с изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в електронните паспорти, и позволения за престояване на жители на страни отвън Европейски Съюз.

България лишава останалите страни от Европейския съюз от опцията за сигурен достъп и инспекция на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, разясни Европейска комисия. Днес комисията стартира процедурата изначало. Това се постанова по процедурни аргументи. Предишната процедура е била прекъсната, написа в известието.

България разполага с два месеца за отговор, а по-късно процедурата може да продължи със идната стъпка, която предшества завеждането на ново дело.

Причината за забавянето от българска страна е обжалване на тръжната процедура по построяването на звеното. Търгът е бил открит в началото през 2013 година, само че тогава не са били подадени оферти за присъединяване. През март 2015 година е подхваната нова тръжна процедура, само че резултатът от нея се апелира в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Половин година по-късно Комисия за защита на конкуренцията анулира като незаконосъобразно решение на Министерство на вътрешните работи за избор на реализатор от втория търг и връща преписката на министерството. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР