Европейската комисия съобщи днес, че удължава до края на юни

...
Европейската комисия съобщи днес, че удължава до края на юни
Коментари Харесай

Над 34 милиона дози ваксини са изнесени от EС въпреки ограниченията

Европейската комисия заяви през днешния ден, че удължава до края на юни краткотрайните ограничавания за експорт на ваксини против COVID-19, създадени в Европейски Съюз. Ограниченията засягат единствено имунизациите на производителите, с които Европейска комисия е слючил предварителни съглашения за доставка.

Въпреки рестриктивните мерки Европейски Съюз е издал 249 позволения за експорт към 31 страни по света за последните шест седмици. Става дума за над 34 милиона дози ваксини. Сред страните, получили ваксини, създадени в Европейски Съюз, са Англия, Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Сингапур, Съединени американски щати, Чили и Малайзия. Единствено

От Комисията споделят, че няма проблем компаниите, които създават в Европейски Съюз, да изнасят, в случай че извършват и уговорките си по договорите към Европейски Съюз. Фон дер Лайен разяснява преди дни, че проблеми има само с доставките има “Астра Зенека”.

Въпросът за производството и износа на ваксини обтяга в допълнение връзките сред Европейски Съюз и Англия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че Европейски Съюз не може да бъде упрекван във „ ваксинен шовинизъм “.

Според него не Европейски Съюз, а Обединеното кралство и Съединени американски щати са наложили безапелационни забрани за експорт на ваксини или съставни елементи за ваксини, създадени на тяхна територия. Той напомня, че Европейският съюз, който има максимален потенциал за произвеждане на ваксини в света, просто е въвел система за надзор на износа на дози, създадени в Европейски Съюз. Мишел припомня, че множеството ваксини с които Израел е ваксинирал популацията си са били създадени в Белгия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР